Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Belső kontaktlencse a súlyos látászavar kezelésére

Témakörök:

A módszer segítségével jelentős látásjavulás érhető el, de ennek ellenére csak azoknak ajánlható, akiknek rövidlátása valóban súlyos. Más, enyhébb eseteket a legjobb lézeres szemműtéttel kezelni.

A belső kontaktlencse beültetése során az orvosok a szem írisze mögé ültetnek be egy új lencsét, ami segíti korrigálni a szem hibáit. Az intraokuláris lencsék 2004 óta elérhetők az Egyesült Államokban, és bár igen hatékonyak, mégis vannak, akiknek inkább a hagyományos lézeres eljárást ajánlják.

A lézeres kezelés során a sebészek lemetszik a szaruhártya egy részét, így korrigálják a szem fókuszát. Abban az esetben azonban, amikor már valóban súlyos a rövidlátás, a szaruhártya annyira elvékonyodhat, hogy a lézeres szemműtét nem végezhető el. Ekkor jön képbe a mesterséges lencse. A beültetéséhez egy három milliméteres bemetszést ejtenek a szemen, majd beillesztik a mesterséges lencsét az írisz mögé.

A lencse hasonló a hagyományos kontaktlencsékhez, azaz szinte észrevétlenül végzi feladatát. A lencse egy életen át viselhető, és probléma vagy sérülés esetén tetszőlegesen cserélhető. Az eljárás lényegesen olcsóbb, mint a lézeres műtét, körülbelül a felébe kerül. Az orvosok ennek ellenére csak a 13 dioptriánál nagyobb szemüveget viselőknek ajánlják az eljárást, az ugyanis nem veszélytelen: a szervezet szöveteitől idegen anyag jelenléte gyulladást, fertőzést és szürkehályogot válthat ki.

Termékajánló:

Kontaktlencse tisztító, LL005

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők