Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Beválik a placebo

Témakörök:

Az USA-ban minden második belgyógyász és reumatológus betegeinek rendszeresen és tudatosan ír fel placebó-készítményeket – derült ki egy egészségügyi vizsgálat eredményeiből. Az amerikai orvosok közel kétharmadának meggyőződése, hogy ez a gyakorlat etikailag is elfogadható.

A vizsgálatban összességében 680 belgyógyász és reumatológus vett részt – közülük pedig 350-en alkalmazták rendszeresen a placebó-hatást. A módszerrel élő orvosok közel fele választott a analgetikumokat – 38%-ban vitaminkészítményeket, 26 százalékban pedig antibiotikumokat és nyugtatókat vetettek be a kezelés során. Érdekes ugyanakkor, hogy a megkérdezett orvosoknak csak 5%-a alkalmazott teljesen hatástalan szert, így például cukortablettát vagy sóoldatot.

Az is egyértelművé vált, hogy a vizsgálatban részt vevő orvosok többsége hazudik betegeinek, hogy placebó (öngyógyító) hatását érvényesíteni tudja: több, mint kétharmaduk potenciálisan hatásosnak nevezte a készítményeket és csak 5% beszélt nyíltan placebókról. A megkérdezettek többsége egyébként nem érez erkölcsi nehézséget a placebók felírásában.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal