Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Biciklizés télen is

Témakörök:

Évente egyre többen és többen pattannak kerékpárra, hogy kikerüljék a nagy dugókat, és két keréken jussanak el munkahelyükre. Sokan azonban a tél beálltával lemondanak kedvenc kétkerekűjükről, pedig a szakértők szerint néhány ügyes trükkel ilyenkor is élmény lehet a biciklizés.

 "Mint a legtöbb ember, én is nagyon utálok fázni - nyilatkozta a 36 éves Gin Kilgore, aki az év minden napján biciklivel megy munkába - De ha ismerjük a trükköket, amikkel megvédhetjük magunkat a széllel, a faggyal és a nedvességgel szemben, akkor az időjárás többé nem lehet probléma."

Az Orr

Orrunk sajnos a hideg időben akkor is folyamatosan folyni fog, ha nincs szabadon, ezért ajánlott zsebkendőt tartani a kezünk ügyében. "A piros lámpáknál való megállás kiváló lehetőséget biztosít az orrfújásra" - nyilatkozta az 55 éves Mark Beard, aki immár harmadik telét tölti két keréken.

A Fej

A legjobb megoldás ebben az esetben egy sí maszk, ami csak a szemünket nem fedi el. A legjobbak a szintetikus anyagból készült maszkok, ezek ugyanis nem engedik át a szelet.

A Test

A titok itt a réteges öltözködésben rejlik. Ha mozgunk, testünk hőt termel, a cél csak az, hogy ezt a hőt meg is őrizzük. Legalább három rétegben öltözködjünk, és lehetőleg a felső réteg valamilyen vízhatlan anyagból legyen.

A Kezek

Elfagyott ujjakkal a kormányzás is nehéz lehet, ezért mindenképpen viseljünk kesztyűt, itt is ajánlatos a több réteges változat. Biciklis üzletekben kaphatunk direkt a hideg időben való sportolásra kifejlesztett kesztyűket, amelyek melegek de rugalmasak, így nem akadályoznak a vezetésben.

A Lábak

A biciklis nadrág, vagy a melegítőalsó kiváló választás lehet. Ha nagyon hideg az idő, alávehetünk egy könnyű anyagból készült harisnyát is. Ha más nincs, farmerben is tekerhetünk, de hó és eső esetén nem ajánlott, mert az anyag hamar átnedvesedik és elnehezül.

A Lábfejek

A biciklis cipőinkre tavaszig nem lesz szükség. Télre a legjobb viselet valamilyen vízhatlan bőrcipő, ami fél számmal nagyobb, mint ami nekünk jó. Erre a sok zokni miatt van szükség. A zokniknak azonban kényelmeseknek kell lenniük, nem jó, ha túl szorosak, és akadályozzák a vérkeringést. A legjobb választás zoknik esetében a selyem és gyapjú ötvözete, ez ugyanis elég meleg és nem engedi át a szelet.

Világítás

A megfelelő láthatóság a rossz téli látásviszonyok miatt elengedhetetlen. Az elülső és hátsó világítás mellett fontos, hogy a kerékpáros is jól látható legyen, ezért mindenképp viseljünk láthatósági mellényt és fényvisszaverő csíkokat ruházatunkon.

Termékajánló:

Hauser Grizzly kerékpár

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők