Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Bizonyítottan működik az Update

Témakörök:

Sokan megkérdőjelezték a nemrég bemutatott csökkentett szénhidráttartalmú liszt egészségre gyakorolt hatását. Több klinikai vizsgálat indult az Update termékkel kapcsolatban, melyek eredményeit május 18-án sajtótájékoztató keretein belül ismertették.

Közjegyző által felügyelt laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyították, hogy a fitness termékcsalád péksüteményei 30-35%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a hagyományos péksütemények.  dr. Szigeti Tamás, a vizsgálatot végző cégcsoport üzleti fejlesztési igazgatója szerint nem elég az egyszeri vizsgálat, a termékek összetevőit és hatását folyamatosan vizsgálni kell.

A liszt, ami fogyaszt

A Szent Imre kórház főorvosa, dr. Pados Gyula szerint a zsírszegény diéta megdőlt, a bevitt zsírmennyiség csökkentése fogyást nem, csak koleszterinszint-csökkenést okoz. Jelentős mértékű testsúly csökkenést kizárólag a kenyér, rizs és tészta legalább fél évig történő mellőzésével lehet elérni. A legtöbb ember számára ez kivitelezhetetlen, mivel a magyar étrend szerves elemei a finomított lisztből készült élelmiszerek. Erre nyújt megoldást az Update fehérjében és rostban gazdag lisztje, mely ahelyett, hogy a vércukorszintet ugrásszerűen megemelné, növeli a teltségérzést és segíti az emésztést. A Szent Imre kórház betegei szerint pedig – akiknek egy csoportja Update egy másik csoportja a kórház saját menüjét tesztelte – nem csak egészségesebb, de finomabb is, mint a hagyományos kórházi koszt.

Reggelizz, mint egy koldus?

A testalkatunk és a plusz kilók mértéke ugyanannyira függ az ún. hozott génektől, mint az életmódunktól. prof. dr. Halmy László, az MTA doktora szerint a régi felfogás – miszerint reggel sokat kell enni – elavult hozzáállás. A bevitt szénhidrátot szervezetünk különböző mértékben hasznosítja a nap folyamán. Mivel dél körül a legnagyobb mértékű az inzulinrezisztencia, célszerű ebédre fogyasztani nagyobb mértékben szénhidrátot, reggel és  este pedig keveset. Szervezetünk óramű pontossággal működik akkor is, ha mi nem aszerint élünk. Testünk minden sejtje és szerve napszakok szerint működik: a szív, a máj, az epe és a vérképző szervek is. Ezzel magyarázható az a feltevés, miszerint az alváshiány súlygyarapodást eredményez.

Elhízás és annak következményei

Schobert Norbert, az Update International Kft. elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a mai napot, hiszen régóta vitatott eredmények nyertek tudományos bizonyosságot. Évente 1,1 %-kal nő az elhízottak száma. Naponta Magyarországon átlagosan 7 ember elhízás okozta betegségben hal meg (szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, stb.). Az 5 éves Update program elsődleges célja tehát az elhízásból származó betegségek elleni harc. Mivel eddig más magyar gyártású fitness termékkel kapcsolatosan nem készült hasonló bizonyító erejű vizsgálat, az itthon egyedülálló módszer nem csak fogyókúrázóknak, hanem cukorbetegeknek is megfelelő étrendet kínál. Schobert kihangsúlyozta, hogy még mindig a megelőzés a legfontosabb, így más kisgyermekkorban el kellene kezdeni az egészséges életmódra való nevelést.

Egészséges cukor

Ahogy dr. Zajkás Gábor főorvos is megerősítette, az elhízás nem csak esztétikai probléma. A nagy mértékű cukorbevitel kedvez a rákos megbetegedéseknek is, mivel a burjánzó sejtek ebből nyerik a számukra szükséges szénhidrátot. Bár nem készült még olyan kutatás, mely az édesítőszerek rákkeltő hatását bizonyítaná, az Update által kifejlesztett „1 kalóriás” cukor barátságos megoldás az édesítőszerektől fanyalgóknak.

Nem arról van szó tehát, hogy likvidáljuk étrendünkből a szénhidrátot, hiszen kis mértékben fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Mint mindenben, az étkezésben is az arany középutat válasszuk és fogyasszunk mindenből mértékkel. Ne feledjük azonban, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a rendszeres mozgás is.

(Fotók: Varga Csaba)

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők