Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Biztonságos a légzsák terheseknek is

Témakörök:

Jól ismert, hogy légzsák életet menthet autóbaleset esetén, ám most már azt is bizonyították, hogy a terheseknek sem kell tartaniuk a védőfelszereléssel ellátott ülésektől: az esetleges szövődmények eltörpülnek a légzsák hiányából adódó kockázatok mellett.

A Washingtoni Egyetem kutatói az Obstetrics & Gynecology decemberi online számában írják, hogy a légzsákkal ellátott ülésen utazó terheseknél sem nő a terhességi szövődmények – így a császármetszés, a magzati terhelés és az alacsony születési súly – rizikója.

Dr. Melissa A. Schiff epidemiológus professzor vezetésével 2207 autóbalesetet szenvedett terhes nőről gyűjtöttek adatokat. A kutatók összehasonlították a légzsákkal felszerelt és a légzsák nélküli autók baleseteinek kimenetelét. Nem találtak különbséget sem az anyai, sem a magzati sérülések rizikóját illetően. Bár a koraszülés kockázata hetven százalékkal, míg a magzati halálozás háromszorosára nőtt a légzsákos autók baleseteinél, Schiff szerint az eredmények nem bizonyultak statisztikailag szignifikánsnak, vélhetően az alacsony esetszámnak köszönhetően.

A légzsák tehát biztonságosnak tekinthető, ám a legfontosabb mégis a terhesek számára a biztonsági öv becsatolása. Dr. Nathan S. Fox, a New York-i Orvostudományi Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa szerint nem lehet egyértelműen kimondani, hogy okozhat-e kisebb problémákat a légzsák terheseknél. Biztos azonban, hogy mind az anya, mind a magzat számára életveszélyt jelent, ha az anyag kirepül a szélvédőn át, ezért az ismeretlen kisebb kockázat miatt nem szabad kerülni a légzsákkal felszerelt autókat.

Termékajánló:

Csecsemő légzésfigyelő

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők