Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Biztonságosak az influenza elleni szerek

Témakörök:

Az influenza kezelésében alkalmazott Tamiflu és két másik szer biztonságos a kismamák és a magzatok szempontjából is – derült ki a Texasi Egyetem kutatóinak 239 betegen végzett tanulmányából.

„A nőknek gondosan kell mérlegelniük, milyen gyógyszereket vesznek be terhesség alatt, azonban influenza esetén számításba kell venni a lehetséges kockázatokat is” – mondta el Dr. George Wendel szülész-nőgyógyász professzor, a tanulmány vezető szerzője, aki munkatársaival összesen 82 336 nő adatait elemezte, akik valamennyien a Parkland Memorial Kórházban hozták világra gyermeküket 2003 és 2008 között. Ez öt influenzaszezont ölelt fel.

A kutatók összehasonlították az influenzán nem átesett, továbbá az influenza miatt Tamifluval, Relenzával vagy Flumadine-nal kezelt kismamákat, utóbbi csoportba 239-en kerültek. A két csoport között a preeklampszia, a koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a korai burokrepedés és a hosszabb kórházi tartózkodás terén sem találtak különbséget. Szintén nem volt eltérés a születési súly és az újszülött kori szövődmények, továbbá a veleszületett rendellenességek szempontjából sem.

Egyetlen dologban volt különbség: a koraszülötteknél előforduló, bélelhalással járó vastagbélgyulladás (nekrotizáló enterokolitisz) két esetben is előfordult a kezelt csoportban, azonban mivel az anyák két különböző influenzaellenes szert kaptak, a kutatók szerint ez valószínűleg a koraszülöttség számlájára írható.

A tanulmány egyik korlátja az volt, hogy az influenzás csoport mindössze 13 százalékát kezelték az első trimeszterben, amely kritikus fontosságú a magzati fejlődés szempontjából. Az adatgyűjtés egy évvel a H1N1-pandémia kezdete előtt fejeződött be és a szezonális influenzára korlátozódott.

A cikk az Obstetrics and Gynecology folyóirat áprilisi számában jelent meg.

Termékajánló:

Orrszívó készülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők