Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Csökken a szoláriumok népszerűsége

Témakörök:

Az Archives of Dermatology című lap felmérése szerint a szoláriumok külső megjelenésre gyakorolt káros hatásai miatt nagyban csökkent a mesterséges barnulás népszerűsége még azok között a fiatal nők között is, akik eddig a relaxálás miatt és a szezonális hangulatváltozások kezelésére vették igénybe a szoláriumokat. 

A rendszeres szoláriumhasználat nagyban növeli a melanóma és más bőrdaganatok kialakulásának esélyeit. A bőrrák megelőzésének egyik legjobb módja a napon töltött órák számának csökkentése, és a szoláriumozás teljes elhagyása. "Ez persze sokakat nem rettent el, de tény, hogy a szoláriumozás a külső megjelenésünkre is káros hatással lehet, hiszen öregíti a bőrt és ráncosodást okoz. Ezek a tényezők úgy tűnik jobban elijesztik a fiatalokat, mint a bőrdaganatok" - írják a kutatók.

Joel Hillhouse (Kelet-Tennessee Állami Egyetem) és kollegái összesen 430 fiatal felnőtt nő szoláriumozási szokásait vizsgálták meg. A felmérést megelőzően 200-an egy, a szoláriumozás veszélyeiről szóló tájékoztatót kaptak, a maradék 230 önkéntes nem kapott semmit.

A kutatók először is felmérték, miért veszik igénybe a szoláriumot a fiatal nők. Az eredmények szerint a felmérés kezdete után fél évvel jelentősen csökkent a szoláriumhasználat azok körében, akik megkapták a tájékoztató füzetet. "Ez azt jelenti, hogy megfelelő tájékoztatással lehet hatni az emberekre, függetlenül attól, hogy milyen céllal veszik igénybe a szoláriumokat. Nagyon fontos tehát, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a mesterséges és természetes UV sugárzás káros, és külső megjelenést is romboló hatásaira, hiszen úgy tűnik, elsősorban ezzel lehet célt érni" - foglalták össze a kutatók.

Termékajánló:

UV riasztó készülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők