Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5d46bfb92476a017913963.jpg

Cukor helyett édesítőt: na de melyiket?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás ÉrdekességAz édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az édesítésre. Mit kell tudni a különféle édesítőkről? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Az édesítőszerek élelmiszer-adalékanyagok, melyek kódszámai az E-számok kódrendszerében az E900-as csoportba sorolva találhatók.

Fontosabb az íz?

Egy 2016-os kutatásból kiderült, hogy a magyar lakosság köréből egyre többen használják az édesítőszereket, elsősorban az italok édesítéséhez. A válaszadók 31%-a ételek és italok ízesítéséhez egyaránt alkalmazza az édesítőket, 8 %-uk csak ételekbe, míg 27%-uk csak italokba teszi.

A kutatás rámutat arra is, hogy az édesítőszer kiválasztásánál az íz a döntő szempont, a kellemes, cukorra emlékeztető íz még az energiatartalomnál is fontosabb.

Édesítőszer-fajták: energiamentes vagy intenzív

Az intenzív édesítőszerek fő jellemzője, hogy édesítőerejük a cukornál jóval nagyobb, így sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőlük az édes íz eléréséhez. Találunk köztük természetes (pl. taumatin) és mesterséges (pl. szacharin, aszpartám) eredetűeket.

Megjelenési formájuk lehet tabletta, por vagy folyadék. Felhasználásuk az élelmiszeriparban igen széleskörű. A legtöbb édesítőszer elérhető, mint asztali édesítő, emellett leggyakrabban üdítők, instant italporok, desszertek, tejtermékek, gyümölcskonzervek, dzsemek, sütőipari termékek alkotói lehetnek.

*Nincs meghatározva

A dőlt betűvel írt édesítőszerek természetes eredetűek.

ADI-érték:(Acceptable Daily Intake) az egyes élelmiszeradalékra vonatkozó elfogadható napi beviteli mennyisége.

1. táblázat Az Európai Unióban engedélyezett intenzív édesítőszerek főbb jellemzői (2,13)

2. táblázat Az Európai Unióban engedélyezett cukoralkoholok főbb jellemzői (2,12)

Miből, mennyit?

Bár a legtöbb cukoralkohol a cukorhoz hasonlóan használható sütésre-főzésre, érdemes szem előtt tartani, hogy:

szorbitból a kristálycukorhoz képest kétszer annyit kell adagolni az ételhez.
a xilit az élesztővel készült tésztákhoz csak úgy használható fel, ha az élesztőt előbb folyadékban oldjuk fel. A tészta kelési ideje hosszabb lesz.

Milyen rendeletnek kell megfelelniük?

Az élelmiszer adalékanyagok felhasználását illetően, hazánkban ugyanaz a jogszabály érvényes, mint az Európai Unióban, jelenleg a 1333/2008/EK rendelet írja le az adalékanyagok felhasználásának szabályait.

Az élelmiszercímkén egyéb információkat is fel kell tüntetni, többek közt, hogy az adott édesítőszer "túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet" – ez azokra az élelmiszerekre értendő, melyek 10%-nál nagyobb arányban tartalmaznak hozzáadott cukoralkoholt.

A szigorú EU-s jogszabályok mellett, hazánkban a közétkeztetési rendelet (37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet) is kitér az édesítőszerek használatára. Közétkeztetésben a három év alatti korcsoportnak nem adható édesítőszer, kivéve a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedőket.

Forrás: EgészségKalauz
Foto: pixabay.com   

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal