Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a844652cff7b.jpg

D-vitamin: az immunerősítő

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Az egészségmegőrzésben, az immunrendszer erősítésében és a betegségek leküzdésében a házi praktikák mellett nagy szerepet kap a D-vitamin is. Lássuk!
Télen kevés napfény ér minket, és az élelmiszerekben található vitamin önmagában már nem elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához- olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
 
D-vitamin: az immunerősítő
A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezen kívül miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin szintről, az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgató, belgyógyász szakorvosa segít nekünk.
A legtöbb D-vitamint a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról.

D-vitamin hatása
A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet azok ásványi anyag tartalma, amely csontvesztéshez, így töréshez, deformáláshoz vagy súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet.
A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de hiánya akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin hiánynak szerepe van immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is.
Immun hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és azok kezelésében.

D-vitamin források
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány esetén, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell.
A legtöbb D-vitamin a halakbangombákbanmájbanhalmájolajbantojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Bármennyire fázósak vagyunk, télen is érdemes legalább egy fél órát a szabadban tölteni, ugyanis, ha nem is érezzük a nap melegét, a téli napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők