Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5cefe50cc90f7292866794.jpg

Darázscsípés, méhcsípés: mikor menjünk orvoshoz?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség


Kora tavasztól egyre több időt töltünk a szabadban, ami a rovarcsípés esélyét is megsokszorozza. Összeszedtük, mit érdemes tudni a méh vagy darázscsípés által kiváltott allergiáról - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A méh vagy darázs által okozott csípés helyén kialakuló fájdalmas, piros duzzanat nagyon kellemetlen tud lenni, leggyakrabban azonban a kellemetlen érzésen kívül nem jár egészségügyi kockázattal. Fontos tudni viszont, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabb eső bőrfelületen kiütések jelennek meg, vagy légzési, keringési zavar és hasi panaszok jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakciót jelezhetnek.

Mi az anafilaxia?

Anafilaxia, illetve komolyabb allergiás reakció akkor jelentkezik, ha a csípés után rövid időn belül (2-20 perc alatt) általános rosszullét lép fel. A tünetek az allergia súlyosságától függően a következőek lehetnek:

Enyhe panaszok: viszkető bőrpír és csalánkiütés a test teljes felületén, szénanáthához hasonló tünetek
Közepesen súlyos panaszok: asztmás nehézlégzés, hányás, hasmenés, vérnyomásesés, ödémás duzzanat az arcon (akkor is, ha a csípés nem ott történt)
Súlyos reakció: nehézlégzés, halálfélelem, ájulásérzés és eszméletvesztés. Az anafilaxiás sokk halálos is lehet!
Méh- és darázscsípés allergia esetén általános reakció a felnőttek nagyjából 3 százalékánál fordul elő, ezek nagyrészt enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak. Azt, hogy kinél fog allergiás reakció fellépni, nem lehet megjósolni. Az általános allergiás reakciót mutató betegek többségénél az előző csípés alkalmával semmilyen tünet nem jelentkezett. A csípés után kialakuló nagy, vörös duzzanat sem jelenti feltétlenül azt, hogy a következő csípés általános rosszullétet okozna, ennek a valószínűsége ugyanis körülbelül 5 százalék.

Felnőtteknél egy ismételt csípés az esetek körülbelül 50 százalékában az előzőhöz hasonló súlyosságú reakciót váltott ki, de szerencsés esetben előfordulhat az is, hogy az ismételt csípés semmiféle reakciót nem vált ki, bár ez a spontán javulás inkább gyermekekre jellemző.

Ha a csípés utáni reakció általános (allergiás) tüneteket okozott, a kezelőorvos allergológiai vizsgálatra küldhet bennünket. Ez valójában vérvétel annak igazolására, hogy kimutatható-e a vérből a méreg ellen termelődő kóros immunglobulin, az IgE. Ha a vizsgálat eredménye negatív, bőrpróbát kell végezni az allergia igazolására. Ezzel a legtöbb esetben a diagnózis tisztázható.

A szájban vagy garatban előforduló csípés akkor is veszélyesebb lehet, ha nem alakul ki allergiás reakció. Az ott kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a légutakat, és súlyos légzési nehézségeket okozhat.

Forrás: EgészségKalauz
Foto: pixabay.com  
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal