Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

E-vitaminos lencse zöldhályogra

Témakörök:

A népszerű étrend-kiegészítővel, az E-vitaminnal kezelt speciális kontaktlencse hozzájárulhat a glaukóma (zöldhályog) kezeléséhez, ugyanis a gyógyszer így százszor tovább tart, mint a jelenleg használt lencsék esetében.

Az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján, San Franciscóban bemutatott eredmények szerint az E-vitamin hatásosabb vivőanyag a zöldhályog és talán más betegségek kezelését célzó gyógyszerek esetében is.

Dr. Anuj Chauhan kutatásvezető magyarázta, hogy a glaukóma a szürkehályog után a vakság második leggyakoribb oka, mely a világon 67 millió embert érint. A kialakulás oka a szemgolyó belső nyomásának fokozódása. A kezelés eddigi fő problémája az volt, hogy a gyógyszer túl rövid ideig tartózkodik a szemben, ugyanis a könnyutakon elvezetésre kerül. A felszívódó szer a véráramba kerül, mellékhatások sorát idézve elő. Az adagolt szemcseppnek csak mintegy 1-5 százaléka éri el a célszervet jelentő szaruhártyát.

A Floridai Egyetem munkacsoportja E-vitaminos kontaktlencséket használt. Ennek hatására a gyógyszer sokkal hosszabb ideig maradt a szemben, ami nagymértékben növelte a kezelés hatásfokát. A vitamin-részecskék fizikailag tartják vissza a gyógyszer-molekulákat, az állatkísérletes eredmények szerint akár 100-szor hosszabb ideig, mint a hagyományos lencsék. A hosszabb távú hordásra (akár egy hónapi időre) tervezett lencsék más betegségek kezeléséhez is hozzájárulhatnak, mint például a száraz szem, illetve a szürkehályog.

„Az E-vitamin semleges anyag, kis mennyiségben még jót is tesz a szemnek, antioxidáns hatása miatt. Ráadásul E-vitamin jelenlétében a kontaktlencsék gátolják az UV-sugárzás terjedését, elősegítve az UV-fénnyel szembeni védelmet” – magyarázta Chauhan. A munkacsoport szerint viszont az E-vitamin a látási viszonyokat nem befolyásolja számottevően.

A speciális lencse klinikai kipróbálása nagyjából két évet vehet igénybe.

Termékajánló:

Kontaktlencse tisztító, LL004

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők