Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Egészségtelen táplálkozás okozza az alvási apnoét

Témakörök:

Egy nemrég végzett kutatás adatai szerint a súlyos alvási elégtelenségekben szenvedő, de nem túlsúlyos betegek étrendje általában igen nagy arányban tartalmaz egészségtelen ételeket, ez pedig könnyen magyarázatot adhat az ebben az ilyen betegek körében gyakran előforduló kardiovaszkuláris megbetegedésekre.

A fenti jelenség a kutatási anyag adatai szerint különösen a nőkre jellemző. "Kutatásaink szerint a súlyos obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek étrendje általában igen nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint, zsírt, és telített zsírsavakat" - nyilatkozta Dr. Stuart Quan, a Harvard Orvosi Egyetem alvásgyógyászati osztályának munkatársa.

A vizsgálatok adatai megmutatták, hogy a különösen súlyos alvási rendellenességekben szenvedők átlag napi 88.16 milligrammal több koleszterint fogyasztanak, mint az egészségesek.  A női páciensek átlagosan 21.68 grammal több fehérjét, 27,75 grammal több zsírt és 9,24 grammal több telített zsírsavat fogyasztanak naponta, mint egészséges társaik.

Minél magasabb volt a koleszterin, a fehérje és a transz-zsírsavak bevitele, annál súlyosabb volt az alvási apnoé is, a kutatók megfigyelései szerint. A koleszterin kivételével ezek az összefüggések csak nők esetében érvényesek.

"Az alvási apnoéban szenvedő betegek emellett fizikailag igen inaktívak, ami szintén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához" - nyilatkozta Dr. Quan. A kutatók szerint az apnoé komolyan befolyásolhatja az étvágy kialakulásáért felelős hormonok működését. "A hormonok abnormális működése megnövelheti a zsíros ételek iránti vágyat, ami magyarázatot adhat a apnoéban szenvedők magas zsírfogyasztására."

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők