Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Egy ölelés, egy hang

Témakörök:

A dolgozó anyák, akiknek nincs idejük arra, hogy minden egyes alkalommal személyesen nyugtassák meg gyermekeiket, sokat tehetnek azzal is, ha felhívják őket. A legújabb kutatások szerint ugyanis ezzel legalább olyan hatást érhetnek el, mintha megölelgetnék gyermekeiket.

Amerikai kutatók 60 önkéntes kislány hormonális változásait vizsgálták meg stresszes környezetben, majd azután, hogy telefonon beszélhettek, vagy találkozhattak édesanyjukkal. A kutatási eredmények szerint a telefonos beszélgetés legalább olyan mértékű oxitocin (a stressz csökkentéséért is felelős hormon) termelést váltott ki, mint a fizikai találkozás.

A 7 és 12 év közötti kislányoknak egy sor feladatot kellett megoldaniuk idegenek előtt - ez a szituáció jelentősen növelte szívműködésüket, és a kortizol nevű stresszhormon termelődését. Ezután az egyik csoport tagjai azonnal találkozhattak édesanyjukkal, a másik csoport tagjai azonban csak telefonon beszélhettek az anyukákkal.

Az oxitocin (ami a kortizol hatását semlegesíti) termelés mind a két csoport tagjainál hasonló mértékben nőtt meg az édesanyával való interakció után. "A fokozott oxitocin termelődéshez tehát nem szükséges feltétlenül a fizikai kontaktus, adott esetben az édesanya hangja is kiválthatja a nyugtató hatást" - nyilatkozta Dr. Leslie Seltzer, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatója.

Egyes kutatások szerint a magzat már az anyaméhben felismeri édesanyja hangját, és reagál a tónusban beállt változásokra.

Termékajánló:

Projektoros hangterápiás eszköz

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával