Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Egy új teszt, mely segítségével mérhető a gyermek szaglási és ízlelési képessége

Témakörök:

Ausztrál kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy eljárást, melynek segítségével egyszerűen és pontosan mérhető a kisgyermekek ízlelési (gusztatorikus) és szaglási (olfaktorikus) funkciói.

A tudósok szerint az öt és hét év közötti gyermekek már képesek tizenhat szag és a négy fő íz megkülönböztetésére. A gyermekek által ismert szagok és illatok a következők: virág, narancs, eper, hal, csokoládé, púder, festék, frissen vágott fű, savanyú, mentol, hagyma, fodormenta, fűszeres, orvosság, sajt és benzinszag illetve illat. A négy fő íz pedig a sós, a keserű a savanyú és az édes. A mostani új, három részből álló teszt segítségével a kutatók képesek a kisgyermekek teljes íz- és szaglásfunkcióinak mérésére - jelent meg az Otolaryngology, Head and Neck Surgery c. szaklapban.

Az eddig használt tesztek gyermekek számára nem megfelelők, hiszen túl hosszadalmasak, és olyan szagokat és ízeket is tartalmaznak, amelyeket a kisgyermekek még nem ismerhetnek. Az új teszt segítségével azonban a kemoszenzoros diszfunkciók könnyedén diagnosztizálhatóvá válnak. Az íz- és szaglásérzés elvesztése rengeteg betegség kísérő tünete lehet. Ezek közül leggyakoribbak az orr- és arcüreggyulladások, a feji trauma, valamint a középfület ért sérülések és fertőzések. 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők