Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Egyes gyümölcslevek árthatnak a gyógyszerek felszívódásának

Témakörök:

Egy, az Egyesült Államokban kedden közzétett tanulmány szerint a grépfrút-, narancs- és almalé gátolhatja egyes gyógyszerek felszívódását és ronthatja hatásukat.

A kutatás kimutatta, hogy ezek a gyümölcslevek egyes szívgyógyszerek, kemoterápiás szerek, transzplantáció utáni kilökődést gátló szerek és fertőzésellenes gyógyszerek esetén csökken a hatás, „akár elsöpörve így a pozitív hatásukat”. David Bailey, a Nyugat Ontario Egyetem klinikai farmakológia professzora, a kutatás vezetője volt az első tudós, aki két évtizeddel ezelőtt felfedezte, hogy a grépfrútlé fokozza egyes gyógyszerek felszívódását, így a kisebb adagok is toxikusak lehetnek. Az új eredmények az azóta folyó kutatásokból erednek és az Amerikai Kémiai Társaság 236. éves gyűlésén, a Pennsylvania állambeli Philadelphiában mutatták be őket.

„Nemrég felfedeztük, hogy a grépfrút- és más gyümölcslevek számottevően csökkentik egyes bélben felszívódó gyógyszerek szájban történő abszorpcióját” – nyilatkozta Bailey. „Aggasztó, hogy komoly betegségek kezelésére alkalmazott szerek hatása elveszik így.”

 Egészséges önkéntesek fexofenadint (egy, az allergiások kezelésében használt ún. antihisztamin szert) vettek be egy pohár grépfrútlével, egy pohár vízzel, amelybe naringint tettek (amely a grépfrútlé keserű ízét adja), vagy sima vízzel. Akik grépfrútlét ittak, azoknál  a fexofenadinnak csupán fele szívódott fel a tiszta vizet ivókhoz hasonlítva. A kutatók szerint a naringinos víz gátolta az OATP1A2 nevű kulcsfontosságú szállítómolekulát, amely a vékonybélből a véráramba juttatja a gyógyszereket.

„Ha gátoljuk ezt a szállítómolekulát, csökkentjük a gyógyszer felszívódását és semlegesítjük az esetleges kedvező hatásait” – áll a tanulmányban. „Ezzel szemben azok a gyógyszerek, amelyek felszívódását serkenti a grépfrútlé, a CYP3A4-et, egy fontos gyógyszerlebontó enzimet gátolják.”

 A grépfrút-, narancs- és almalé fogyasztásával csökkenő hatású gyógyszerek között vannak: az etoposid, egy kemoterápiás szer; a magas vérnyomás és szívinfarktus kezelésében használatos béta-blokkolók (atenolol, celiprolol, talinolol) és egyes antibiotikumok (ciprofloxacin, itraconazol). Ugyanez a hatása a szervátültetést követő kilökődés gátlására adott cyclosporinnak és várhatóan még több gyógyszer kerül a listára, ahogyan a kutatás folytatódik. Bailey azt javasolja, hogy a betegek konzultáljanak orvosukkal, hogy bevehetik-e gyümölcslével gyógyszereiket, illetve hogy a legtöbb orvosságot inkább vízzel vegyék be.

 „Ez csak a jéghegy csúcsa” – mondta Bailey. „Biztos vagyok benne, hogy mind több és több gyógyszert fogunk találni, amelyek így viselkednek.”

Termékajánló:

Gyümölcscentrifuga, HR1851

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők