Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Egyetlen átaludt éjszaka nem pótolja az alváskiesést

Témakörök:

A hétvégi hosszabb alvás nem pótolja a hétköznapok alváshiányát, állítja egy tanulmány. Amerikai kutatók 159 felnőttet vizsgáltak, és azt találták, hogy egy tíz órás “gyógyító” alvással nem ellensúlyozható az, ha néhány napig csak négy órát aludtak éjszaka.

A résztvevők ezután is gyengén teljesítettek a figyelmet és reakcióidőt felmérő teszteken, áll a Sleep című folyóiratban. Ez azt jelenti, hogy több napi kielégítő alvás kell azoknak, akik több végén égetik a gyertyát. A laboratóriumi kísérlet résztvevői két éjszakán is tíz órát aludtak. Ezután öt napon keresztül csak 4-4 órát aludhattak hajnali 4 és reggel 8 között. Majd egy éjszakán át különböző ideig hagyták őket aludni pihenésképpen. Minden reggel felmérésekkel indították a napot, melyet kétóránként megismételtek.

Egy 17 főből álló kisebb csoportot minden éjjel hagytak 10 órán át aludni, hogy eredményeiket összehasonlíthassák azokéval, akiket mindig felkeltettek. Egy éjszakai terápiás alvás után javultak az eredmények, minél többet aludhatott a kísérleti alany, annál inkább. De a reakcióidő, a figyelem és a kimerültségi szint még azoknál sem állt vissza a normális értékre, akik 10 órát aludhattak. 

Negatív hatások

A tanulmány vezetője, Dr. David Dinges, a Pennsylvania Egyetem orvosi karának alvásszakértője elmondta, hogy a súlyos alvásmegvonást nem lehet pótolni egyetlen hosszabb pihenéssel. “A krónikus alváshiányos életmód azzal jár, hogy egyre nagyobb igénye lenne a szervezetnek a pihenésre, mely növeli a figyelemzavar és a hibák számának előfordulási valószínűségét. A megfelelő alvásidő nagyon fontos ahhoz, hogy az agy meg tudjon birkózni a krónikus alváskiesés hatásaival.”

Egy korábbi kutatás során Dr. Dinges felfedezte, hogy ha két héten át valaki napi hat órát, vagy annál kevesebbet alszik annak ugyanolyan hatása van, mintha két éjen át le sem hunyhá a szemét. Dr Chris Idzikowski, az Edinburghi Alvásközpont igazgatója elmondta hogy a tanulmány cáfolja a közhiedelmet, mely szerint egyetlen átaludt éjszaka "rendkívüli gyógyhatással” bír. “A kutatás arra mutat rá, hogy ez attól függ, pontosan mennyi alváshiány gyülemlett fel. Arra utal, hogy aki nem alszik eleget hétköznap, annak legalább két éjszakát kell végigaludnia, hogy helyreálljon a szervezete.”

Termékajánló:

Alkoholteszter, Classic Lady 6895 N

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők