Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Életeket ment a gyermekülés

Témakörök:

Harmadára-negyedére csökken a halálozás veszélye, ha a baleset időpontjában a kisgyermek korának megfelelő biztonsági gyermekülésben ül. A legjobban a csecsemőket védi a gyermekülés, de azért a nagyobb gyerekek esetében is legalább 60 százalékkal javulnak a mutatók.

Thomas Rice, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem Közlekedésbiztonsági Központjának epidemiológusa szerint valószínűleg a kisgyermekek nagyobb sebezhetősége játszik abban szerepet, hogy ők többet profitálnak a védőülésből. Autóbaleset okozza a nem szándékos sérülések és halálesetek nagy részét az egy év feletti gyermekek körében. 2005-ben több mint 500 három év alatti gyermek esett közlekedési baleset áldozatául az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint.

A legtöbb amerikai államban kötelező a biztonsági gyermekülés használata, és a legkisebb gyermekek esetében magas a használók aránya is. A Nemzeti Autópályabiztonsági Hivatal becslése alapján az egy év alatti csecsemők 93 százaléka utazott gyermekülésben 2006-ban, míg az egy-három éveseknél ugyanez az arány 91 százalék. A vizsgálathoz 1996-2005 közötti autóbalesetek gyermek áldozatainak adatai elemezték. Az eredeti csaknem háromszázezer jármű közül minden adat (utasok pozíciója, kora, a használt ülések típusa) 6 303 jármű esetében állt rendelkezésre. Ezeket az adatokat hasonló típusú, ám nem halálos balesetben érintett járművekével hasonlították össze.

Az egy év alatti csecsemők esetében 73 százalékkal csökkent a baleseti halálozás veszélye, ha a gyermek megfelelő ülésben utazott. Az előírt módon utazó 1-2 éveseknél a biztonsági ülés 76 százalékot jelentett a halálozás csökkenésében, míg a 2-3 éves korosztályban 60 százalékot. A biztonsági ülések különösen az elütéses, a vidéken történt, valamint a kisteherautókat is érintő baleseteknél bizonyultak hasznosnak. A nagyobb gyermekeknél (2-3 évesek) a biztonsági övvel csaknem ugyanolyan jó eredményeket értek el, mint a gyermeküléssel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy számukra elegendő lenne a biztonsági öv viselése, hiszen bár megelőzi a haláleseteket, számos további súlyos sérüléstől nem véd meg. A statisztikai alapokon nyugvó ajánlás szerint egyéves korig a gyermeket a menetiránynak háttal kell a gyermekülésbe ültetni, ezt követően három éves korig az állítható gyermekülés használata célszerű, 4-8 éves kor közt pedig az ülésemelő javasolt.

Az eredeti közlemény az American Journal of Public Health februári számában olvasható.

Termékajánló:

Gyermek napszemüvegek

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal