Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Epidurál nélkül könnyebb a szülés

Témakörök:

Ha egy vajúdó nő nem kér epidurális fájdalomcsillapítót a szüléshez, az akár hasznos is lehet rá nézve, írja a BBC. A nottinghami egyetem egyik professzora szerint ugyanis a fájdalom segíti szabályozni a szülés ritmusát, és felkészíti az anyát a felelősségteljes szülői gondolkodásra.

Dr. Denis Walsh, a nottinghami egyetem egyik prifesszora szerint a szüléskor fellépő fájdalom gyakran segíti a szülést „szabályozni”. Hozzáteszi: ez az érzés megerősíti a baba és a mama közti kapcsolatot, és segíti előkészíteni az édesanyát a felelősségteljes anyaságra.

Egy szülésznő azonban másként vélekedik erről: szerinte sok nő számára fontos tényező az érzéstelenítés lehetősége. Dr. Walsh egyetért azzal, hogy néhány esetben tényleg nagyon hasznos a gerincbe adott, zsibbadást okozó fájdalomcsillapítás, ugyanakkor hozzáteszi: az elmúlt 20 évben megnövekedett az érzéstelenítővel szülők aránya annak ellenére, hogy a szüléskor fellépő fájdalomnak közismerten pozitív pszichológiai hatása van, például létrehozza a szülés ritmusát, ami segít a fájdalom elviselésében is. Továbbá elmondta még, hogy már kialakult egy olyan szülési kultúra, ahol a legtöbb kórház - a nő kérésére - hatásosan alkalmaz epidurális érzéstelenítőket. A professzor ugyanakkor hangsúlyozza még, hogy az epidurális injekció megnöveli a kockázatát annak, hogy hormonális kezelésre lesz szükség az összehúzódások felerősítésére, és olyan eszközökkel is közbe kell avatkozni a sikeres szülés érdekében, mint a csipesz. A gerincbe kapott zsibbasztó hatású injekció miatt ugyanis leállhat az összehúzódás is. Dr. Walsh még azt is kiemeli, hogy egyelőre még nem ismertek az érzéstelenítő hosszú távú hatásai.

1989-90 között még csak a nők 17 százaléka kért szüléshez epidurális fájdalomcsillapítást, 2007 és 2008 között már a 33 százalékuk. A professzor szerint bátorítani kellene a szülő nőket az alternatív fájdalomkezelő módszerekre, mint például a jógára, a hipnózisra, a masszázsra és a „szülőmedencére”.

Termékajánló:

Mikroprocesszoros inger-áram készülék SE-30

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők