Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Ereink egészségét őrizzük antioxidánsokkal

Témakörök:

Ha étrendünket hosszú távon antioxidánsokkal egészítjük ki, az nem csak cukor- és zsíranyagcserénkre van jótékony hatással, hanem vérnyomásunkra, és az érfalak rugalmasságára is. A kutatók ezt egy olyan tanulmányban bizonyították, melynek során véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket C-vitamint, E-vitamint, Q10 koenzimet illetve szelént tartalmazó kapszulával kezeltek. 

Az izraeli Wolfson Gyógyászati Központ kutatócsoportja, Reuven Zimlichman vezetésével, az intézmény hipertóniás részlegének 70 betegét vonta be a tanulmányba. A kutatás vezetőjének elmondása szerint, az antioxidánsok jelentős mértékben növelték azon betegek érfalainak rugalmasságát, akiknél a szív- és érrendszeri betegségeket előidéző rizikófaktorok közül több is jelen van. Az érfalak rugalmassága azért fontos tényező, mert ennek csökkenése érszűkület kialakulását vetíti előre. Az antioxidánsok erekre gyakorolt jótékony hatása a glükóz- és lipidanyagcsere javulásával, valamint a vérnyomás jelentős csökkenésével hozható összefüggésbe. 

Az eddigi klinikai tesztek nem bizonyították egyértelműen az antioxidánsok érrendszerre gyakorolt kedvező hatását. Hogy tisztább képet kapjanak, Zimlichman és kollégái 70 páciens között véletlenszerűen osztottak szét antioxidáns-tartalmú, illetve placebo kapszulákat, amit a résztvevők 6 hónapon keresztül szedtek. A vizsgált személyek egészségi adatait feljegyezték a kísérlet kezdetekor, három hónap, majd hat hónap elteltével. A kutatócsoport azt találta, hogy azoknak, akik antioxidáns-kapszulát kaptak, sokkal rugalmasabb lett az érfaluk, vércukor- és koleszterinszintjük pedig csökkent. 

Zimlichman szerint tanulmányuk bebizonyította, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők antioxidánsokkal való klinikai kezelése jelentős eredményekhez vezethet. A pozitív eredményekről a BioMed Central Nutrition and Metabolism című folyóiratában számoltak be.

Termékajánló:

Kézi búzafű- és gyümölcsprés

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával