Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Ételek-italok vizsgálata mágnessel

Témakörök:

A tudósok arról számoltak be, hogy az úgynevezett mágneses lebegtetést, vagy maglev elvet, amely technológiát a mágnesvasútaknál alkalmaznak, most más területen is hasznosítani fogják.

Az ACS (Amerikai Kémiai Társaság) kéthetente megjelenő Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóirat legutóbbi számában arról írnak, hogy egy maglev elven működő érzékelővel élelmiszereket, vizet, és más italokat lehet vizsgálni.

George Whitesides és kollégái szerint az élelmianyagok sűrűsége nagyon fontos tényező az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban, mert fontos információkat hordoz az anyagok kémiai összetételéről. A sűrűség megmutatja például az üdítőitalok cukortartalmát, a bor alkoholtartalmát, vagy azt, hogy az öntözéshez használt víz nem tartalmaz-e túl sok sót.

A jelenleg használatos készülékek messze nem ideálisak, és a tudósok úgy gondolták, hogy lennie kell egy egyszerűbb, olcsóbb, és könnyebben használható technológiának. Így fejlesztették ki a maglev elven működő speciális érzékelőt, amivel egyszerűen és gyorsan mérhető meg a szilárd és folyékony anyagok sűrűsége. A jégkocka nagyságú szenzor egy folyadékkal töltött tartályból áll, aminek két végében mágnes található. A különböző anyagokból vett mintát belehelyezik ebbe a készülékbe, és a folyadékban elmozduló mágnesek távolsága mutatja a sűrűséget. A tudósok a közleményben mutatták be, hogy e készülékkel milyen gyorsan és könnyedén becsülhető meg a különféle vízminták sótartalma, vagy a tej, sajt és mogyoróvaj minták relatív zsírtartalma.  

„A „maglev” segítségével meghatározható, hogy a víz alkalmas-e fogyasztásra, vagy öntözésre, megállapítható az ételek-italok zsírtartalma, és nyomon követhető a gabonák feldolgozásának folyamata.” – teszi hozzá a cikk.

Termékajánló:

Mágnesterápiás párna

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával