Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness

Dán kutatók új receptet dolgoztak ki az elhízás megelőzésére és kezelésére: olyan étrendet, amely sok fehérjét és kevés keményítőt tartalmaz.

A Koppenhágai Egyetem élettudományok tanszékének kutatói a hivatalos európai táplálkozási irányelveket hasonlították össze egy olyan étrenddel, amely a fehérjék és szénhidrátok jelentőségének újszerű ismeretén alapul az étvágy szabályozásában. A „Diogenes” kódnevű projekt a New England Journal of Medicine november 25-i számában jelent meg.

Ha fogyni akarunk” – olvasható a kutatással kapcsolatos közleményben, „fehérjében gazdag étrendet kell követnünk, amely több sovány húst, zsírszegény tejterméket, babféléket, és kevesebb finomított keményítőből származó kalóriát, például fehér kenyeret és fehér rizst tartalmaz. Ilyen étrend mellett a teltségérzésig ehetünk a nélkül, hogy számolni kellene a kalóriákat, és meghíznánk.”

A tanulmányban összesen 772 európai család, köztük 938 felnőtt és 827 gyermek vett részt. A családokban legalább egy 5-17 éves, egészséges gyermek, és legalább egy 18-65 éves szülő élt. A túlsúlyos felnőttek először nyolchetes diétát folytattak, és átlagosan 11 kilogrammot fogytak. Ezt követően a résztvevőket véletlenszerűen öt különféle zsírszegény étrendre fogták, melyet hat hónapig követtek, hogy kiderítsék, melyik étrend előzi meg a leghatékonyabban a testsúly visszanyerését.

A projekt során a dietetikusok segítséget nyújtottak a családoknak, és arra kérték őket, hogy adjanak vér- és vizeletmintákat.

A gyermekek részvételével folytatott tanulmány, melyet a Pediatrics folyóiratban tettek közzé, 827 gyermeket vizsgált, akik 45 százaléka túlsúlyos volt. Miután szüleik étrendjét követték, az elhízás aránya 15 százalékkal csökkent.

A kutatók azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a hivatalos európai táplálkozási irányelvek „nem előzik meg elég hatékonyan az elhízást”.

 

Forrás: MediPress

 

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők