Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Fertőzés, a kellemetlen útitárs

Témakörök:

Amennyiben a héten utazás közben észrevesz egy embert aki, a mozgólépcsőről való távozás után kézfertőtlenítőt használ, jó esélye van arra, hogy az Ön által látott személy Dr. Mark Gendreau, a Burlingtoni Lahey Klinikavezető belgyógyásza.

Gendreau azt vizsgálja, milyen fertőzéseknek lehetünk kitéve utazásaink során. „Annak az esélye, hogy fertőző betegséget kapunk, jelentősen megnő zárt térben tett utazások során, főként a téli hónapokban, amikor is tombolnak a felső légúti betegséget okozó vírusok” – mondta Gendreau. A kutatás szerint, a baktériumok nagyon könnyen terjednek repülőgépeken, ahol az emberek kis térben vannak összezsúfolva.

Példának okáért 1994-ben egy nő, egy repülőgéppel tett utazás során, legkevesebb hat utastársát fertőzte meg gyógyszer rezisztens TBC baktériummal. 2003-ban 22 embert kapott SARS-ot (atípusos tüdőgyulladást), egyetlen a gépen utazó, tünetmentes hordozótól. A repülőgépek azonban nem az egyetlen hely, ahol ki vagyunk téve a bakteriális fertőzés veszélyének. Íme, öt módszer, amivel elkerülhetjük a fertőzést utazásaink során.

 1.  Üljön a repülőn minél előbbre

Gendreau javaslata szerint, érdemes a gépeken minél előrébb ülni, mivel a legtöbb utasszállítón itt jobb a levegő áramlása. Amennyiben meg tudja, fizetni váltson jegyet az első osztályra, mivel ott kevésbé ülnek zsúfoltan az emberek.

2. Ne igyon kávét vagy teát, melyet a repülőn szolgálnak fel

A Környezetvédő Szervezet (Environmental Protection Agency - EPA) kimutatta, hogy a gépek víztartályaiban lévő víz nem minden esetben tiszta. A kávét és teát pedig gyakran ilyen vízből készítik. Az EPA javasolja, hogy a fertőzés legcsekélyebb esélyétől is félők, vagy gyengült immunrendszerűek, ne igyanak a gépen felszolgált teából/kávéból, mivel a repülőkön a vizet nem forralják fel kellőképp a korokozók elpusztítására.

3. Fertőtlenítse kezeit a repülőgépi mosdó használata után

A gépek egyetlen mosdójára ötven, sőt akár hetvenöt ember jut, így a felületeken nyüzsögnek a különféle baktériumok, mint például az E. coli. A mosdó használata után, helyére visszatérve is javasolt a másodszori kézfertőtlenítés, hiszen a mosdó ajtajának kilincse se tiszta.

4.Mosson kezet mozgólépcső használata után

Gendreau vizsgálatai szerint, a reptéri mozgólépcsők is hemzsegnek a baktériumoktól. Gondoljon csak bele, hány ember fogja meg a kapaszkodót óránként, máris érthető miért fertőtleníti kezét Gendreau, miután leszállt a mozgólépcsőről.

5. Bank automatától való távozáskor is mosson kezet

Forgalmas helyeken (mint amilyenek a reptetek) található ATM készülékek is a baktériumok melegágyává válhatnak, így használatuk után, szintén javasolt a kézfertőtlenítés. Gendreau az utazás során lehetséges fertőzések megelőzését hat szóban foglalta össze: „tiszta kezek, tiszta kezek, tiszta kezek.” Rendkívül fontos a higiénia, ha napunk során olyan felületekhez érünk újra és újra, melyekhez előttünk már több százezren értek hozzá.

Termékajánló:

Vízszűrős kancsó, FJ-920

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők