Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a3ae3914890d.jpeg

Fogamzásgátló tabletta férfiaknak

Témakörök:

A The FASEB Journal decemberi számából fény derül a here androgén hormonjainak a normál spermiumtermelésre és a férfi termékenységre kifejtett hatásaira. A részletek megismerése hozzásegítheti a tudósokat, hogy a jövőben a női fogamzásgátló tablettához hasonló gyógyszert fejleszthessenek ki férfiak számára is.

 

A családtervezésen kívül az alacsony hímivarsejt miatt meddő betegeket is segítheti a mostani kutatás, bár az edinburghi The Queen’s Orvosi Kutatóintézet Reproduktív Biológia Központjának munkatársai egyelőre csak egerekkel végeztek vizsgálatokat. Dr. Michelle Welsh, a cikk egyik társszerzője és munkatársai két egércsoporttal kísérleteztek: a normális kontrollcsoport mellett olyan állatokat hoztak létre, melyekben hiányzott a here peritubuláris myoid sejtjeiből egy gén. A gén az androgén hormon receptort kódolta, hiányában a hímivarsejt termelés jelentős mértékben lecsökkent a normális csoporthoz viszonyítva. A génhiányos állatok meddőnek bizonyultak.

Az újság főszerkesztője, Dr. Gerald Weissmann szerint a megjelent cikk valóban nem csak a férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének lehetősége miatt jelentős. Reményt ad ugyanis számos meddő férfinek, hiszen az eredmények alapján akár a hímivarsejt termelést elősegítő új szerek is kifejleszthetők lesznek.

Termékajánló:

Csipogó gyógyszeradagoló

Forrás: MediPress

 

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők