Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Fogamzásgátló tabletta vagy spirál?

Témakörök:

Amikor fogamzásgátlási módszert választunk, fontos tisztában lennünk annak kockázatával és kedvező hatásaival egyaránt.

Az új, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták ugyanis merőben eltérnek az édesanyáink által szedett változattól, ahogy a Mirena nevű, hormontartalmú méhen belüli eszköz (spirál) is egy új korszakot nyitott a fogamzásgátlásban. Manapság már rengeteg biztonságos és hatékony módszer közül választhatunk.

Hogy melyik a jobb? A spirál ( Mirena) hatékonyabb hosszútávú védelmet biztosít, ráadásul a menstruációs vérzés mennyiségét is csökkenti. Felhelyezést követően 5-10 évig 99 százalékos biztonsággal elkerülhető a nem kívánt terhesség. Rákszűrések kapcsán ellenőrzik, azontúl nem kell vele foglalkoznunk, nyilatkozta dr. Katharine O’Connell szülész-nőgyógyász.

A gyógyszert gyakran elfelejtjük bevenni, ez sajnos a módszer hatékonyságát csökkenti. Ám ha pontosan tudjuk azt szedni, 97 százalékos biztonságot nyújt teherbeesés ellen. Számos kedvező mellékhatása is van, csökkennek a menstruációs panaszok, enyhülnek a menstruációs görcsök, szebb lesz a bőrünk, egyes rákos megbetegedések valószínűsége is csökken, összességében tehát jobb módszer lehet, mint a spirál alkalmazása. Ha az árat tekintjük elsődleges szempontnak, a tabletta rövid távon olcsóbb, ugyanis nem igényel egy kezdeti nagyobb befektetést.

A gyógyszert bármikor elkezdhetjük szedni, sőt bármikor, minden nehézség nélkül abba is hagyhatjuk. Ezzel szemben a spirál felhelyezését illetve levételét csak orvos végezheti. A kezdeti költség kb.750 amerikai dollár (Magyarországon körülbelül 50 ezer forintba kerül ez a fajta spirál), amit sok fiatal nő nem engedhet meg magának.

Az egyéni kockázat mérlegelése szintén fontos. O’Connell szerint aki dohányzik és elmúlt 35 éves, vagy migrénre hajlamos, annak a tabletta használata nem javasolható, hiszen az ilyen egyénekben megemelheti a stroke vagy szív-érrendszeri megbetegedések ( szívinfarktus, embolia, trombózis) valószínűségét. Ám ha gyereket terveznek a közeljövőben vagy vérszegény a hölgy, mégis megfontolandó a tabletta alkalmazása (a hagyományos, réztartalmú spirálok ugyanis megnövelik a menstruációs vérzés mennyiségét).

Termékajánló:

Csipogó gyógyszeradagoló

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők