Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Genetikai felfedezés a magasvérnyomás kezelésében

Témakörök:

Egy új génvariáns felfedezése az Európai Bizottság szerint utat nyit a magas vérnyomás elleni hatékonyabb kezelések kifejlesztése előtt.

Mindenkinek gratulálok, akik ebben a kiváló munkában részt vettek” – mondta Maire Geoghegan-Quinn, az EU kutatási, fejlesztési és tudományos biztosa.

A Bizottság beszámolójából kiderül, hogy az Európai Unióban minden negyedik felnőtt szenved magas vérnyomásban, amely a legjelentősebb szív-érrendszeri kockázati tényezőként az első számú halálok világszerte.

Az új génvariáns csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázatát, mivel azok az emberek esetében, akik hordozzák a génvariánst, 15 százalékkal alacsonyabb a stroke, a miokardiális infarktus és a koronária halál előfordulása.

A felfedezés egy nagyszabású genetikai kutatás során született meg, amelyben 40 ezer ember vett részt nyolc európai országból. A tanulmány a Glasgow-i Egyetem és a milánói Istituto Auxologico Italiano vezetésével, 10 millió eurós EU-támogatással készült. Az eredmények a Public Library of Science Genetics szakfolyóiratban olvashatók.

Vérnyomásmérő, SE-4400

Forrás: medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők