Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Gyakran félbeszakítják? Rossz a mimikája!

Témakörök:

Az emberek információcserélés céljából beszélgetnek egymással. Egy másik ember megértése azonban messze többet jelent, mint az üzenet információtartalmának a felfogása. A megfelelő hanglejtés és arckifejezés teszi az üzenetet megfelelő jelentéstartamúvá. Az emberek úgy fejleszthetik a kommunikációs képességüket, hogy tudatosan irányítják ezeket a nem verbális üzeneteket.

Az információtartalomnak azt a rétegét, amit a beszéd során hozzáadunk a valós tartalomhoz, prozódiának hívják. A prozódia nem csupán a hanglejtésben, hanem az arckifejezésben is rejlik.

Az, hogy egy szöveg több mint szavak egymásutánja, világossá válik, amikor hangosan felolvasunk egy történetet, például a Piroska és a farkast. A hangszínt például megváltoztatjuk akkor, amikor a farkas beszél. Bizonyos szavak nagyobb hangsúlyt kapnak, mint mások. Például a „Nagymama, miért olyan nagy a szád?” „Hogy könnyebben felfalhassalak!” mondatok felolvasásakor nemcsak a hangunkkal fejezzük ki a történet félelmetességét, hanem az arckifejezésünk is ijesztővé változik közben. Amikor hangosan olvasunk, ezeket szándékosan cselekedjük. Ugyanezt tesszük ösztönösen, amikor beszélgetünk valakivel.  

Egy tanulmány cseh alanyainak videoklipeket mutattak holland mondatokkal, pl.: „Istenem, de fantasztikusan érzem magam!”, vagy: „Aludni akarok, és soha többé nem akarok felébredni.” Néhányan látták a klipet és hallották is a szöveget, mások csak a szöveget hallották vagy csak képi információt kaptak. A kísérleti személyek minden esetben következtetni tudtak arra, hogy az információ pozitív vagy negatív tartalmú volt-e.

Néhány embert gyakran félbeszakítanak mások. Ez nem feltétlenül a dominancia hiányát jelzi. A volt brit miniszterelnök asszonyt, Margaret Thatchert is rendszeresen félbeszakították. A ’Vaslady’ általában nem vett tudomást erről és folytatta a beszédét. Tudattalanul olyan jeleket közvetített, amelyek arra utaltak, hogy befejezte a beszédét.  

Amennyiben gyakran félbeszakítanak valakit, az egyik lehetséges megoldás az, ha összhangba hozza a hanglejtését az arckifejezésével, és csak akkor szakítja meg a szemkontaktust, ha befejezte a mondandóját.

Termékajánló:

Ionizáló arcszauna, EH2424

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők