Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Gyógyír a szaglóképesség helyreállítására

Témakörök:

Egy korábban az asztma és más légúti betegségek kezelésében használatos gyógyszer ígéretesnek tűnik a szaglóképesség helyreállításában – olvasható az American Journal of the Medical Sciences folyóirat júniusi számában megjelent egyik tanulmányban.

Bár a teofillint mellékhatásai miatt az asztma kezelésében már nem használják, a más kezelésre nem reagáló betegeknél megér egy próbát. Az Egyesült Államokban körülbelül 20 millióan szenvednek valamilyen fokú hipozmiában (szagláscsökkenésben), ez az egészen enyhe fokú csökkenéstől a teljes szaglásvesztésig terjedhet. A leggyakoribb okok a vírusfertőzések, a fejsérülések, a súlyos allergiák, az orr anatómiai eltérései és az orrpolipok. Júniusban egy vény nélkül kapható cinktartalmú megfázás elleni szerről derült ki, hogy szaglásvesztést okoz.

Dr. Robert Henkin, a washingtoni Molekuláris Táplálkozási és Érzékelészavarok Központjának igazgatója munkatársaival már korábban kimutatta, hogy a hipozmiás betegeknél a nyál és orrváladék idegszövet növekedési faktorai, a ciklikus nukleotidák szintje csökkent. A teofillinkezelés serkentette ezen növekedési faktor termelődését,  és hatására részben visszatért a szaglás, mivel a gyógyszer gátolta lebomlásukat.

A kutatók 312 hipozmiás betegen igazolták a teofillin hatékonyságát egy hét évig tartó vizsgálat során, valamennyiüknél alacsony volt a cAMP és/vagy a cGMP növekedési faktorok szintje.  A résztvevők több, mint felénél javult a szaglás, 20 százalékuknál teljesen helyreállt, a hatás dózisfüggőnek bizonyult.

Dr. Ronald Kuppersmith, a texasi A&M Egészségtudományi Központ Orvosi Karának sebész docense, az Amerikai Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Társaság megválasztott elnöke szerint azonban az enyhe vagy közepes szagláskárosodott emberek, akik jól reagáltak a teofillinre, általában más kezelésre is jól reagálnak. „A súlyos vagy teljes szaglásvesztésben szenvedőknél azonban nem történt változás” – mondta el Kuppersmith, hozzátéve, hogy egyes esetekben a teofillin valóban segíthet.

Termékajánló:

Aromaterápiás légmosó, 2055

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők