Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Gyorsan, lassan, gyorsan, ismétel

Témakörök:

A 66 éves J. A. Abels nappal pénzügyi tervezőként dolgozik, de amikor épp nem az üzleti ügyekkel foglalkozik akkor szenvedélyének, a futásnak hódol.

Mr. Abels valódi sportember, sőt, országos bajnok, 2009-ben a 65-69 évesek között a 400 méteres futás számot nyerte meg az Egyesült Államokban. A távot 56,72 másodperc alatt tette meg. Sikerének titka, saját bevallása szerint a résztávos edzés. "Semmi kétségem a felől, hogy ez az edzésforma hozta meg nekem az országos bajnoki címet" - nyilatkozta Mr. Abels.

A résztávos edzés, amelynek lényege, hogy a gyors sprintelt résztávokat lassabb futás követi, segítheti növelni az idősebb futók állóképességét. A 48 éves Pete Magill, aki futóedzőként dolgozik, és nem mellesleg az USA Masters bajnoka, így nyilatkozott a módszerről: "Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy manapság valaki jó eredményt érjen el egy komoly futóversenyen résztávos edzés nélkül."

A résztávos edzés segítségével testünk megtanulja, hogyan legyen gyorsabb. "Ez az egyetlen módja annak, hogy egyre gyorsabbak és gyorsabbak legyünk" - nyilatkozta Ross Dunton, a Masters versenyek 77 éves edzője. Fiziológiailag a gyorsabb sebesség segíti a szervezet sejtszintű épülését. A megnőtt terhelés következtében új vérerek, valamint új izomsejtek jönnek létre. "A kemény edzések során leterheljük izmainkat. A mikro-traumák helyén pedig új és erősebb izomsejtek jönnek létre. Szervezetünk begyógyítja az apró sérüléseket, és segíti az izmok erősödését és növekedését" - írja Chris Crowley, a Henry S. Lodge-dzsal írt, 'Younger Next Year' című könyvében.

Persze, mint minden edzésforma esetében, itt sem árt az óvatosság. "Először is kérjük ki háziorvosunk véleményét, majd mindenképp rövidebb időintervallumokkal és távolságokkal dolgozzunk" - nyilatkozta Mr. Magill.

Termékajánló:

Futópad, C3000

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők