Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba

Témakörök:

Nem lehet automatikusan az anyát hibáztatni: ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé. Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az anyai depresszió következtében különösen sírós vagy hasfájós lehet a baba, de keveset tudtunk az apák szerepéről. 

"Mindezidáig szinte minden figyelem az anyai depresszió hatásaira irányult" - mondta dr. Mijke P. van den Berg, a rotterdami Erasmus Medical Centre pszichiátere, a kutatás vezetője. "Ez a kutatás arra mutatott rá, hogy apai faktorokat is figyelembe kell venni." 

4426 újszülött szüleit kérdezték ki depressziós tünetek tekintetében, míg a különösen sok sírást az elmúlt hét legalább három napján tapasztalt napi több mint három óra sírásban határozták meg. Összesen a babáknak mindössze 2,5%-a felelt meg a különösen sok sírás kritériumainak, de ezek szüleinél a kutatók 30%-kal nagyobb rizikót találtak depresszióra vonatkozóan. Ráadásul, ha az apa depressziós tüneteket mutatott, a baba kétszer akkora valószínűséggel tartozott a különösen sokat síró csoportba, mint a nem depressziós apák gyermekei. 

"Az apák nagyon is számítanak, úgyhogy a terhesség alatt az ő lelki egészségükre is fokozottan kell figyelni" - mondta van den Berg. Dr. Jon Shaw, a Miami Egyetem gyermek- és serdülőpszichiáter professzora hozzáteszi: "A jelenség talán azzal függ össze, ahogyan az apa depressziója hat a család hangulatára, a szülők kapcsolatára vagy a gyermeknevelésre, de, amint a szerzők is felvetik, genetikai faktorokra is utalhat."

Termékajánló:

Apnoe Alarm légzésfigyelő

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők