Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Hatékonyabbak a társas sportprogramok

Témakörök:

A társas életmódprogramok, és sportolási lehetőségek bátorítják a kisgyermekes anyukákat a testmozgásara, és segítenek, hogy megőrizzék alakjukat, állítja egy ausztrál tanulmány.

 A kísérlet során 250, 40 év körüli ausztrál nőt véletlenszerűen két csoportra osztottak. A kísérleti csoportnak az úgynevezett „HELP-her” program keretében négyszer egyórás foglalkozáson kellett részt venniük, ahol táplálkozási tanácsokat kaptak, sportoltak, probléma-megoldási feladatokat, és önmegismerési gyakorlatokat végeztek. Majd mindenkiről egy írásos értékelést készítettek. 

 A másik csoport, a kontrollcsoport egy 30 perces előadást hallgatott meg az egészséges táplálkozásról, és a testmozgás fontosságáról. Kaptak lépésszámláló készüléket is, de nem látták el őket egyénre szabott tanácsokkal, mondta el a tanulmány szerzője.

 A kísérlet indulásakor minden résztvevőnek megmérték a testsúlyát és a magasságát, majd 12 hónap elteltével újra mérték őket. Ez idő alatt a kontrollcsoport tagjainak átlagosan 1 kilogrammal nőtt a testsúlyuk, míg a kísérleti csoport tagjait megtartották régi súlyukat. A kontrollcsoportban azok a 40 alatti nők híztak a legtöbbet, - átlagosan több mint másfél kilót, akiknek magasságukhoz képest normális testsúlyuk volt. A kísérleti csoport 40 év alatti résztvevői viszont átlagosan fél kilogrammot fogytak. 

 A tanulmányból kiderül, hogy a kísérleti csoport tagjai többet, és rendszeresen sportoltak, és a szívbetegségek kockázati tényezőit vizsgálva, mint például a koleszterinszint, jobb eredményeket mutattak.  

 "Ahhoz, hogy az anyukák megőrizzék alakjukat, nem kell élsportolónak lenni. Csupán egy olyan programra van szükségük, amely során folyamatos bátorítást és személyes támogatást kapnak, valamint azt is megtanulhatják, hogy hogyan menedzseljék magukat" - mondta el Catherine Lombard, a Melbourne-i Monash Egyetem kutatója.  

 A tanulmányt július 14-én, a BMJ online számában publikálták. 

Termékajánló:

Super Scooter Roller 16"

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők