Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Homokvárakban rejtőző baktériumok

Témakörök:

Figyeljünk a homokvárakban rejtőző veszélyekre – egy új kutatás arra derített fényt, hogy a homokban játszó nyaralóknál magasabb a hasmenés és a gasztrointesztinális betegségek kockázata, mint azoknál, akik nem homokoznak. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akiket a homokba temetnek.

A strand homokja széklettel szennyezett lehet, ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a különböző homokban végzett tevékenységeket a betegségekkel. Chris Heaney, az Észak-Karolina Egyetem epidemiológus doktorandusza és munkatársai több, mint 27 ezer ember adatait elemezték, akik egy nemzeti epidemiológiai és környezetvédelmi vizsgálatban vettek részt a vizekkel kapcsolatban hét tengerparti és édesvízi strandon, melyek mindössze néhány mérföldre voltak szennyvíztisztítóktól. Az embereket kikérdezték, mit és mennyi ideig játszottak a homokban, majd két hét múlva esetleges betegségükről kérdezték őket.

A homokban játszó és homokvárat építő emberek 13 százalékánál lépett fel gyomor-bélrendszeri zavar, míg a homokba eltemetettek 23 százaléka számolt be ilyesmiről. A strandra járóknál jelentkezett még kiütés, fülfájás, sebfertőzés, szemfertőzés és felső légúti betegség is.

A szerzők kiemelik, hogy az ily módon fellépő betegségek még mindig nagyon ritkák, így nyugodtan járhatunk strandra, azonban homokozás után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt.

A tanulmány az American Journal of Epidemiology folyóirat online számában jelent meg.

Termékajánló:

Háztartási fertőtlenítő készülék

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők