Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Idén le fogok szokni!

Témakörök:

Mindegy milyen függőségről van szó – kábítószer, játék, vásárlás, dohányzás, alkohol, vagy más –, segítségükre lehet a leszokni akaróknak a Harvard Egyetem legutóbbi cikke.

A közleményben általános tanácsokat fogalmaztak meg, mivel minden addikcióban van valami közös: az agy egyformán reagál a kellemes élményekre, tapasztalatokra, állítják a Harvard szakértői. Öt lépést ajánlanak az újévi fogadalmat tevő függőknek:

Először is érdemes szakértőhöz fordulni segítségért, és részt venni a leszokást segítő csoportok munkájában. A hozzáértők és a társak tanácsai és támogatása sokat segíthetnek a nehéz úton. Lehet a háziorvossal kezdeni, aki szükség esetén gyógyszereket is tud felírni. Szükség van azonban a család, barátok és munkatársak támogatására és bátorítására is. Második lépésként ki kell tűzni a határidőt. Lehet ez egy születésnap is akár, vagy egy évforduló. Meg kell próbálni változtatni a környezeten: célszerű eltávolítani a függőségre emlékeztető dolgokat, és a kísértéseket. Alkoholproblémával küszködők esetében például a dugóhúzókat, a borosüvegeket. Ha kell, szakítsuk meg a kapcsolatot az olyan emberekkel, akik hátráltatják törekvésünket.

Új elfoglaltságot kell keresni, mely helyettesíti a függőség felszámolásával keletkező űrt. Sokaknak a testmozgás segít a leginkább leküzdeni a kísértést. Végül pedig át kell gondolni, miben rejlett a korábbi leszokási kísérletek sikertelensége, mi az, ami akkor működött, mi az, ami miatt újra visszatért a káros szenvedély, és ennek megfelelően kell kialakítani az idei programot.

Termékajánló:

Vizeletvizsgáló multiteszt

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők