Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5e543c0df2f24548337958.jpg

Íme, az Algopyrin hatóanyagát tartalmazó gyógyszerek listája, amik vény nélkül kaphatók

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség

Az Algopyrin® hatóanyagát, a metamizolt tartalmazó készítmények széles köre, köztük a klasszikus Algopyrin® tablettákkal egyenértékű gyógyszerek váltak recept nélkül megvásárolhatóvá. A láz- és fájdalomcsillapításra alkalmas metamizol-tartalmú tabletták, végbélkúpok és cseppek jelentős része már vény nélkül kapható a patikákban.- olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.


A Metamizol-sztori

Ki ne ismerné a több évtizedes múlttal rendelkező Algopyrin® tablettát? Évekkel korábban recept nélkül lehetett megvásárolni, jelenleg vényköteles gyógyszer, ami tablettánként 500 mg metamizolt tartalmaz. Az elmúlt években sokan csak azért mentek el az orvoshoz, hogy felírassák vele az ismert és bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatású metamizolos tablettáikat.

2019 nyara változást hozott. Egy hazai gyógyszergyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. „Nodoryl Dolo” néven hozta forgalomba, immár vény nélkül, a tablettánként 250 mg metamizol-nátriumot tartalmazó tablettákat.
A hazai gyógyszerhatóság (OGYÉI) akkor úgy nyilatkozott, hogy a tabletták kisebb metamizol-tartalma (250 mg) miatt engedélyezte az új generikus fájdalomcsillapító gyógyszer recept nélküli megvásárolhatóságát.

2020 februárjában tovább lazultak a receptkötelességre vonatkozó szabályok. Noha az Algopyrin® maga nem lett recept nélkül kapható, de már vele egyenértékű, 500 mg metamizolt tartalmazó tablettákat is lehet a gyógyszertárakban recept nélkül venni, illetve az újszülöttek, kisgyermekek lázcsillapítására szolgáló metamizolos kúpok (100, illetve 200 mg metamizol-tartalommal) is kaphatók vény nélkül. Mi több, már belsőleges oldatos csepp formában is megvásárolható a metamizol,- vény nélkül.

Metamizol – már újszülött kortól alkalmazható

A metamizol régóta ismert és alkalmazott láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag, aminek az alkalmazására általában láz, valamint erősebb fájdalmak esetén kerül sor, elsősorban akkor, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapító szerek hatása nem megfelelőnek bizonyul.
Sokan láz, fejfájás, fogfájás vagy akár a menstruációval járó fájdalmak esetén is a metamizolos készítményekhez fordulnak. A metamizolos készítmények már újszülött kortól alkalmazhatók – megfelelő dozírozásban, orvosi felügyelet mellett.

A vény nélkül kapható metamizolos gyógyszerek listája (2020. február 13-i állapot):
ALGOZONE 500 mg tabletta
FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
METAPYRIN 500 mg filmtabletta
NODORYL DOLO 250 mg tabletta
NODORYL FORTE 500 mg tabletta
PANALGORIN 500 mg tabletta
SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA

SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA


Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 


Forrás: EgészségKalauz

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal