Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Ismerjük fel a hőgutát

Témakörök:

Az Egyesült Államokban 1973 és 2003 között 8.015 halálesetet hoztak összefüggésbe az extrém hőséggel, ami több mint a hurrikán, villámcsapás, áradás vagy földrengés következtében meghaltak száma.

Az amerikai egészségügyi szervezet által készített ismertető nem csak a hagyományos „igyunk sokat” és „ne menjünk a napra a legmelegebb órákban” intéseket tartalmazza, hanem egy sor egyéb jó tanáccsal is ellát bennünket. Külön figyelmezteti a szívbetegségben és a magas vérnyomásban szenvedőket, továbbá a rendszeresen depresszió, álmatlanság vagy keringési zavarok miatt gyógyszert szedőket is. Felhívja a figyelmet a forró és nehéz ételek kerülésére, hisz azok is csak a test hőháztartását terhelik. Előnybe részesíti a hideg, de nem fagyos italokat és tevékenységnek, ill. a körülöttünk lévők igényeinek megfelelő lehetőleg lengébb öltözetet.

Természetesen részletesen beszámol a hőguta külső jeleiről (forró bőr, felgyorsult pulzus, fejfájás, szédülés, hányinger) és az ezzel kapcsolatos elsősegélynyújtásról (gyors lehűtés … mindenáron). Az ismertető megmutatja a különbséget a hőguta és az ún. ’hőkimerülés’ között, amely a többnapos intenzív hőhatás és a csekély folyadékbevitel enyhébb lefolyású eredménye, továbbá megmutatja mi a teendő hőkiütés és ’hőgörcsök’ esetén.

A kalauz tanulsága szerint a leginkább veszélyeztetettek az idősebbek, a szabadban dolgozók és a magas vérnyomásban szenvedők, különösen nekik ajánlott odafigyelni ezekre a jelekre.

Termékajánló:

Otthoni mobil klíma

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők