Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Ízlelés és elhízás

Témakörök:

A kóros elhízás jelentősen károsítja a patkányok ízérzékelését, emiatt az állatok jóval nagyobb mennyiségű és egyre édesebb ételeket vesznek magukhoz. A Penn Egyetem kutatói szerint a jelenség segíthet megérteni az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatot, ami megmagyarázhatja, miért képtelenek lemondani az édességről a már amúgy is túlsúlyos emberek.

"Ha már nem érezzük úgy az ételek ízét, mint régebben, hajlamosak vagyunk nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle - nyilatkozta Andras Hajnal a Penn Egészségügyi Egyetem viselkedéstudományi segédprofesszora - Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kilépni."

Korábbi kutatások során kiderült, hogy a túlsúlyos emberek kevésbé érzékenyek az édes ízre, viszont jobban is kívánják ezeket, mint a normál súlyúak. A tudósok mostani kísérletük során patkányokat használtak fel ennek a jelenségnek az okfeltárására.

A túlsúlyos és egészséges súlyú patkányok agyába elektródákat ültettek, hogy megvizsgálhassák az idegsejtek működését az ízérzékelés közben. Ezek után különböző ízű anyagokat (só, citromsav, víz és hat különböző koncentrációjú cukor) adtak a rágcsálóknak.

Az eredmények szerint az egészséges súlyú patkányokkal összehasonlítva a túlsúlyos állatok jóval kevésbé érzékenyek az édes ízre. Kiderült továbbá az is, hogy a túlsúlyos patkányok az alacsonyabb koncentrációjú cukrokra kevésbé, míg a magasabb cukortartalmú dolgokat erősebben reagálnak. Ezért hajlamosabbak a túlsúlyosak minél több, minél édesebb dolgot fogyasztani.

A Penn Egyetem kutatói szerint az édes ételek folyamatos nagyobb mennyiségű befolyásolhatja az agy jutalomközpontját is, ami így kevésbé érzékeli az élelmiszerek ízét.

"Emiatt lehetséges, hogy a feldolgozott élelmiszerek egyre több cukrot és zsírt tartalmaznak, hiszen az agy jutalomközpontjának kielégítésére egyre nagyobb mennyiségre van szükség ezekből az anyagokból" - nyilatkozta Hajnal professzor.

Az elhízás az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság közel 60 százalékát érinti.

Termékajánló:

Asztali grill, SB FG65

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők