Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Ízületi gyulladást okoz egy gyomorbaktérium

Témakörök:

A legújabb kutatások szerint a bélbaktériumok – melyek alapvetőek a normál immunrendszer kialakulásában – autoimmun betegségek kialakulását segíthetik elő. Az autoimmun betegségek során, ennek egyik példája a reumatoid izületi gyulladás, a szervezet immunrendszere a saját sejteket ismeri fel idegennek, és lép fel ellenük.

A genetika és a környezet kombinációja ezúttal egerekben vezetett a betegség kialakulásához. Diane Mathis patológus professzor Harvard Egyetemi munkacsoportjával állatokon végzett kísérletek alapján  vonták le következtetésüket, hozzátéve, hogy az így nyert törvényszerűségek emberben nem mindig érvényesek. Mindenesetre az Immunity június 25-i számában publikált írás új kérdéseket vet fel az autoimmun betegségek megelőzése és kezelése szempontjából. 

A vizsgálat során genetikailag hajlamosított egereket tenyésztettek normál, illetve csíramentes körülmények között. A csíramentes csoportban kevesebb izületi gyulladást (orvosi szóval artritisz) előidéző antitestet mértek. A csíramentes egyedek gyomrába később pálca alakú baktériumot juttattak, így gyors ellenanyag-termelés kezdődött, felszaporodott a vérben az immunsejtek száma, és néhány nap múlva kialakult a gyulladás.

Dr. Nancy Klimas, a Miami Egyetem immunológus professzora szerint biztató az eredmény, ugyanis a kedvezőtlen genetikai háttér mellett a jövőben antibiotikumos terápiával meg lehetne változtatni a bélflóra összetételét, kivédve ezzel a gyulladásos folyamatok kialakulását. Ugyanakkor felhívja a figyelmet az ilyesfajta gyakorlat veszélyeire, ugyanis a túlzott antibiotikum-használat a baktériumok ellenállókészségének növekedéséhez, vagyis a fertőzéses betegségek terjedéséhez vezet.

Termékajánló:

TENS készülék izületi gyulladásra, SE-33

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők