Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Jó hatású a ritmikus gimnasztika

Témakörök:

A hosszútávú, versenyszerű ritmikus gimnasztika jó hatással van a serdülő lányok csontsűrűségére és a csontok geometriájára – derült ki egy, a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban hamarosan megjelenő tanulmányból.

„Korábbi, serdülőkön elvégzett vizsgálatok kapcsolatot találtak a test súlyát viselő gyakorlatok és a megnőtt csontsűrűség és csontszilárdság között” – mondta el Dr. Symeon Tournis, az Athéni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. „Mivel a csontritkulás kialakulása már gyermekkorban elkezdődik, ha a lányok a serdülőkoron túl is tornáznak, kevésbé intenzív edzések ellenére is csökkenthető a jövőbeni csonttörések kockázata.”

A vizsgálatban 49, 9 és 13 év közötti lány csontjainak egészségét mérték fel. A lányok közül 26-an vettek részt versenyszerű ritmikus gimnasztikában legalább két éve, 23-an pedig csak az iskolai testnevelésórákon mozogtak. A kutatók megmérték a csontsűrűséget, a csontok ásványianyag-tartalmát és a csont kortikálisának (külső rétegének) vastagságát és kiderült, hogy a ritmikus gimnasztika mind a kortikális vastagságot, mind a csont szilárdságát növelte.

„A csontrendszerre gyakorolt hosszútávú jó hatás még kérdéses” – folytatta Tournis. „Egyes tanulmányok a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenését mutatták ki az edzések abbahagyása után, míg egy új vizsgálat szerint még a visszavonulás után hat évvel is nő az ásványianyag-sűrűség és a kortikális vastagsága.”

Termékajánló:

Multigym kombinált edzőkészülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők