Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Jön az öregedést gátló szer

Témakörök:

Egy a Húsvét-sziget talajában fellelhető vegyület megdöbbentő módon megnöveli az egerek élettartamát, olyannyira, hogy némelyikük emberi években mérve több mint 100 éves kort ér meg – számoltak be szerdán a kutatók.

A figyelemreméltó molekula, a bakteriális melléktermék, amelyet a távoli csendes-óceáni szigetvilágból származó talajmintában mutattak ki az 1970-es években, a rapamicin nevet kapta – a sziget polinéz neve, Rapa Nui után. A rapamicin először gombaölő tulajdonságai miatt került a tudományos figyelem középpontjába. Később a szervátültetésen átesett betegeknek adták kilökődésgátló szerként, majd a sztentekben használták fel, azokban az implantátumokban, amelyeket a szívkoszorúér betegségben szenvedő betegek artériájának nyitva tartásához használnak. Napjainkban rákgyógyszerként végeznek vele klinikai kísérleteket.

E látványos Odüsszeia legutóbbi szakaszaként most az a látomás sejlik fel, hogy a rapamicin, vagy valami ehhez hasonló, egy szép napon jelentősen meghosszabbíthatja az emberek várható élettartamát.

„Már 35 éve foglalkozom kutatóként az öregedéssel, és ez idő alatt rengeteg sikertelen, úgynevezett öregedésgátló beavatkozás jelent meg” – állítja Arlan Richardson, a kísérleteket végrehajtó három kutatóközpont egyike, a Barshop Institute igazgatója. „Sosem hittem, hogy még az én életemben kifejlesztünk egy öregedés elleni tablettát az emberek számára. Pedig a rapamicin pontosan ezzel a lehetőséggel kecsegtet.”

Miután a kutatók meglepve tapasztalták, hogy a rapamicin a gerinctelenekben gátolja az öregedéssel kapcsolatos egyik enzimet, úgy döntöttek, hogy a szert idősebb egerek étrendjébe illesztik. A rágcsálók ekkor 20 hónaposak voltak, ami emberi mércével körülbelül 60 évesnek felel meg.

A nőstény egerek a rapamicin tartalmú étrend következtében átlagosan 13 százalékkal tovább éltek, mint a rapamicint nem fogyasztó társaik. A gyógyszert kapó hímek élettartama átlagosan kilenc százalékkal hosszabbodott.

A változás az egerek leghosszabb élő 10 százaléka esetében mutatkozott a legmegdöbbentőbbnek. E csoportban a rapamicines nőstények 38 százalékkal, a hímek pedig 28 százalékkal éltek tovább, mint a rapamicint nem fogyasztó társaik.

A tanulmány azt is megemlíti, hogy bár a rapamicin feltartóztathatja az öregedési folyamatot vagy a rák kialakulását, magát a halál okait nem befolyásolja.

A brit Nature folyóiratban közölt kutatást egy nagyobb szabású tesztprogram keretében végezték, melyet az USA Országos Öregedéskutató Intézete (NIA) indított, és amely olyan gyógyszerek kifejlesztését tűzte ki céljául, amik életük végéig megőrzik az emberek egészségét és aktivitását.

A rapamicin élethosszabbító hatását korábban élesztőgombán, férgeken és legyeken vizsgálták. Ez a tanulmány volt az első, amely kimutatta, hogy a szer emlősök esetében is beválik.

A kutatók már korábban rájöttek, hogy ha az egereket étrendjük korlátozásával soványan tartják, meghosszabbíthatják a rágcsálók élettartamát. A rapamicinnal kapcsolatos elmélet lényege az, hogy ugyanazokon a molekuláris mechanizmusokon alapul, mint a kalóriakorlátozás.

Az amerikai kutatók eleinte azt tervezték, hogy már négy hónapos kortól adják az egereknek a rapamicint. A projekt azonban késedelmet szenvedett, mert időbe telt, mire oly módon sikerült kialakítani a gyógyszert, hogy hatékonyabban kerülhessen a speciálisan tenyésztett állatok véráramába. Ennek következtében a kísérletet csak az egerek 20 hónapos korában sikerült megkezdeni, de a kutatócsoport úgy döntött, mégis folytatja a munkát.

„A legtöbb beszámoló azt mutatja, hogy a kalóriakorlátozás idős állatok esetében nem működik” – mondja Richardson. „Teljesen váratlanul ért bennünket, hogy a rapamicin a viszonylag idős egerek élettartamát megnövelte.”

A szintén a Nature folyóiratban közzétett kommentárjában a Washington Egyetem biokémikusa, Matt Kaeberlein és Brian Kennedy óvatosságra intette a középkorúakat a rapamicin elkapkodott alkalmazásával kapcsolatban, mivel a gyógyszer köztudottan visszaszorítja a támadó kórokozók ellen védelmet nyújtó immunrendszert. A rapamicin hatása által kiváltott optimista hullám ellenére a két kutató szerint „még mindig csak a sci-fi írók fantáziájában létezik olyan tabletta, amely meghosszabbítja az emberek élettartamát”.

Termékajánló:

Ultrahangos arcmasszázs készülék

Forrás: MediPress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával