Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Jön az új fogyasztótabletta

Témakörök:

A kutatók azt remélik, hogy az új, kísérleti fázisban lévő fogyasztótabletta új fegyver lesz az elhízás elleni harcban, miután a gyógyszer a II. fázisú vizsgálatokban is jól szerepelt.

„Statisztikailag igen jelentős súlyvesztést értünk el úgy, hogy a vizsgálatban résztvevők se nem diétáztak, se nem mozogtak. A súlyvesztés gyors volt és mindössze két hét alatt következett be” – mondta el Dominic P. Behan, a gyógyszert gyártó és a tanulmányt szponzoráló  Arena Pharmaceuticals társalapítója és tudományos vezetője. Behan szerint a III. fázis vizsgálatai folyamatban vannak és 2009 végére talán benyújthatják engedélyezésre a szert az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala felé.

Az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy kövér, az elhízás olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegség, daganatok, stroke, ízületi betegségek és a II-es típusú cukorbetegség. Dr. Stuart Weiss, a new yorki Langone Egészségügyi Központ docense szerint az elhízás népbetegség és hamarosan a cukorbetegség is az lesz. A diéta és a mozgás jól bevált a túlsúly ellen, ám nagyon kevesen tudják tartani ezt az elért súlyt.

Egyes fogyasztótabletták már hozzáférhetők a piacon, ám jelentős mellékhatásaik vannak. Az 1997-ben a szívvel kapcsolatos mellékhatások miatt a forgalomból kivont Fen-phen a szerotoninreceptorokra hatott, mind az agyban, mind a szívben, így egy olyan vegyületet kellett előállítani, amely csak az agy hipotalamusz nevű régiójában található 2c receptorra hat, a szív 2b receptoraira nem. Ez a vegyület lett a lorcaserin.

A II. fázisú vizsgálatok során 469 olyan embert vizsgáltak, akik BMI-je 30 és 45 közé esett. A lorcaserint szedő csoport jelentősen nagyobb súlytól szabadult meg, mint a placebót kapó kontrollcsoport. A magasabb dózist szedőknél a csípőbőség és a koleszterinszint is csökkent, emellett a szívultrahangvizsgálatuk is normál eredményt hozott.

„A lorcaserin úgy tűnik, kicsivel jobb, mint a többi fogyasztótabletta” – mondta el Weiss. „Nem áll túl sok szer a rendelkezésünkre és azoknak sincs túl nagy hatásuk.”

Termékajánló:

Diéta ellenőrző teszt

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal