Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Kevesebb koffein az egészségesebb babákért

Témakörök:

A várandós kismamáknak a minimumra kellene csökkenteniük a kávé-, tea- és kólafogyasztásukat, mivel egy új, hétfőn megjelent tanulmány szerint összefüggés van a koffeinbevitel és az alacsony születési súly között.

Brit kutatók 2635 olyan várandós nőt vizsgáltak, akik terhességük nyolcadik-tizenkettedik hetében jártak, kikérdezték őket étkezési szokásaikról és mérték a nyálukban a koffeinszintet, amikor megjelentek orvosuknál. Azoknál a nőknél, akiknél a koffeinfogyasztás naponta 100 és 199 milligramm közé esett, 20 százalékkal nőtt az esély, hogy relatíve kisebb súlyú újszülöttet hoznak a világra, mint azok, akik kevesebb, mint 100 milligramm koffeint vittek be naponta. 200-299 milligramm bevitel esetében a kockázat 40 százalékra, 300 milligramm feletti fogyasztás esetén pedig 50 százalékra emelkedett. A születési súly egy széles körben használt viszonyítási pont az egészség megítélésében, különösen ha cukorbetegség vagy szívbetegség van jelen.

Egy átlagos csésze kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz, a tea körülbelül a felét, azonban a koncentráció változhat az elkészítés módjától és a termék márkájától függően. A koffein továbbá jelen van még a kólában, a csokoládéban és egyes kábítószerekben.

A British Medical Journal online számában megjelent  úgynevezett CARE-vizsgálat szerint ésszerű lenne azt tanácsolni a nőknek, hogy már a fogantatás előtt csökkentsék a koffeinfogyasztást és a terhesség során is tegyenek így. Egy korábbi kutatás kiderítette, hogy a koffein könnyen átjut a méhlepényen keresztül a magzatba, azonban az alacsony születési súllyal való összefüggés nem teljesen világos, mivel olyan tényezőket is számításba kell venni, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. Ez az első olyan tanulmány, amely a teával is foglalkozik, amely a nők koffeinbevitelének 60 százalékárt felelős.

Nagy-Britannia Élelmiszerszabvány-Hivatala honlapján közzétette, hogy a várandós nők számára javasolt koffeinbevitelt a tanulmány fényében napi 300 milligrammról 200 milligrammra csökkentette – ez megfelel körülbelül két csésze kávénak. „Ez az új javaslat nem azt jelenti, hogy a várandós nőknek teljesen le kell mondaniuk a koffeinről, hanem egyszerűen csak vigyázniuk kell, hogy ne fogyasszanak túl sokat. Hangsúlyozzuk, hogy a kockázat valószínűleg nagyon kicsi” – jelentette ki a Hivatal vezető tudósa, Andrew Wadge.

Termékajánló:

Bébi üveg sterilizáló, BS-520

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal