Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Környzetszennyezés és IQ

Témakörök:

Kutatók először mutatták ki, hogy a születés előtti légszennyezettség gyermekkorban alacsony IQ-hoz vezet, ami bizonyítja a szmog agyfejlődést károsító hatását.

A vizsgálatot 249 New Yorkban élő gyermek édesanyján végezték el, valamikor terhességük utolsó hónapjában a hátitáskás légszennyezés-mérőt viseltek. A nők általában a város legszegényebb részein, észak-Manhattanben és dél-Bronxban éltek, és változatos városi szennyezettségnek voltak kitéve, leginkább autó, busz és teherautó kipufogófüst következtében.

5 éves korban, még iskola előtt, a gyermeknek IQ-tesztet adtak. Azok a gyermekek, akik születésük előtt nagyobb mennyiségű szennyeződésnek voltak kitéve, átlagosan négy-öt ponttal alacsonyabb eredményt értek el, mint kevesebbnek kitett társaik. „Ez a különbség már képes befolyásolni a gyermekek iskolai teljesítményét” – nyilatkozta Frederica Perera, a vizsgálat vezetője, a Columbia Gyermek-egészségvédelmi Centrum igazgatója.

A vizsgálatban részt nem vevő Dr. Michael Msall, a Chicagói Egyetem gyermekorvosa szerint a tanulmány nem azt jelenti, hogy a túlnépesedett városokban élők nem fognak tudni olvasni, írni, vagy betűzni. Mégis felhívja a figyelmet arra, a tipikus városi légszennyeződés veszélyesebb, mint korábban gondoltuk.

„A jövőbeni tanulmányok segítségével még meg kell erősíteni az új eredményeket” – nyilatkozta a Johns Hopkins Iskola közegészségtanásza, Patrick Breysse. – „Azonban a légszennyezés más környezeti ártalmakkal együtt hozzájárul ahhoz, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élő, nagyobb szennyeződésben részesülők gyakran rosszabb tanulók lesznek, mint gazdagabb társaik. Ez a tanulmány sok embernek fel kell nyissa a szemét.”

Egy korábbi tanulmányban Perera a születés előtti légszennyeződést genetikai rendellenességekkel hozta kapcsolatba, melynek eredményeképp emelkedik a rák kialakulásának kockázata, kisebb a koponyaméret, alacsonyabb a születési súly. Munkacsoportja 3 éves korban fejlődési visszamaradást, valamint a gyermekkori asztma nagyobb arányú kialakulását is leírta.

A kutatók az légszennyeződés policiklikus aromás szénvegyületű összetevőit vizsgálták, melyek átjutnak a méhlepényen. A kutatás magába foglalta a kipufogógázból és a gyárak füstjéből eredő szennyezést. A dohányfüst, mely szintén káros, már egy másik történet, ugyanis a vizsgált anyák nemdohányzóak voltak.

Dr. Robert Geller, az Emory Egyetem gyermekgyógyásza és toxikológusa szerint a szóban forgó tanulmány nem teljesen magyarázza a légszennyezés kora gyermekkora gyakorolt hatását. Szintén megjegyezte, hogy a magas szennyezettségnek kitett anyák közül kevesebben jártak főiskolára, ami szintén hozzájárult a gyermekek alacsonyabb IQ-jához.

A kutatók légszennyezés hosszabb távú hatásának elemzéséhez további vizsgálatokat terveznek a gyermekek iskolai teljesítményét illetően.

Termékajánló:

Autós légtisztító, CP-1000

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők