Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Küldjük a gyereket a szabadba

Témakörök:

Régen a nyár a gyerekeknek egész napos strandolást, délutáni biciklizést, és esti tollaslabdázást jelentett. Manapság azonban a gyerekek a nyár nagy részét a szobában, a számítógép vagy a televízió előtt töltik.

A ”gyerek a szobában” jelenség a szakértőket aggodalommal tölti el, ugyanis ez rossz hatással lehet egészségükre, társas kapcsolataikra, és a fejlődésükre is. „Mire egy egyesült államokbeli gyermek az óvodáskort eléri, több mint 5000 órát töltött a televízió előtt. Ennyi idő alatt egy főiskolai diplomát is meg lehet szerezni.” - David Mizejewski, a „National Wildlife Federation” természettudósa fogalmazott így.

Ő az, aki azokról az ijesztő statisztikákat tálal elénk a szövetség „vidd a gyermekeket a szabadba” elnevezésű kampányában. „A gyerekek bent tartása sokszor lustaságból fakad. Sokkal kényelmesebb azt mondani a gyereknek, hogy ’játsz a videójátékkal’ vagy ’nézd a tévét’, de a bent töltött idő se az egészségükre, se a fejlődésükre nincs jó hatással.” – figyelmeztet Mizejewski. 

Íme néhány érv amellett, hogy miért jó, ha a gyerek a szabadban van: 

 A gyerekeknek napi 60 perc levegőzésre van szükségük testi-lelki fejlődésükhöz, ajánlja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia.        

 Az elhízás veszélye csökken – ez azért fontos, mert az utóbbi két évtizedben az elhízott gyerekek aránya megduplázódott.

 A gyereknek a térlátása javulhat – egy tanulmány szerint jobb a látása azoknak, akik több időt töltenek a szabadban.

 A figyelemzavarral küzdő gyerekeknél a tünetek enyhülése tapasztalható a természeti képeknek köszönhetően. 

Az egészségre gyakorolt jó hatásain kívül a szabadban töltött idő a szocializációra és az életre is nevel, mondja Dr. David Elkind, aki a Tufts Egyetem nyugállományba vonult professzora, és a „Játék ereje” című könyv szerzője. „Azzal, hogy a gyerekek a „szobába húzódnak”, maga a gyermekkor értelme vész el.” – magyarázza Elkind, aki visszahozná azokat az időket, amikor a gyerekek a szabadban egymással játszottak, megvívták a saját kis harcaikat, a játékok során kiálltak az igazukért, és sok más értékes tapasztalatot szereztek. 

Az előnyöket bemutató lista ellenére is nehéz dolog a gyerekeket kicsalogatni a házból, értett egyet Mizejewski és Elkind. „Hogyan vigyük ezt véghez? A szülőknek ezt kellene az első helyre tenni” – mondja Miizejewski.  „A szülők dolga az, hogy ellenőrizzék, hogy gyerekeik hogyan töltik az időt, és meglegyen az egyensúly a kint- illetve a bent töltött idő között: egy óra tévénézés után egy óra kinti játék a barátokkal.” – magyarázza Elkind.

A tévézés során nézessünk velük természetfilmeket, például az ’Animal Planet’ című csatornát, ajánlja Mizejewski. Sok szülő akkor érti meg, miért olyan fontos a szabadban való játék, amikor meghallja a statisztikákat. Egy januárban megjelent tanulmány szerint a mai 8 és 18 év közötti gyermekek átlagosan 53 órát töltenek egy héten a televízió előtt. 

„A gyerekeknek nem prédikálni kell arról, hogy menjenek ki játszani, hanem példát kell mutatnunk nekik. Már az is elég, ha minden este egy órácskát a család együtt tölt a szabadban. Jó ötlet a közös kertészkedés, vagy sátorozás az udvarban. Ne felejtsük el, hogy ahány gyerek annyi féle, ezért adjunk több választási lehetőséget. Ő döntse el, hogy kirándulni, kempingezni vagy éppen úszni szeretne” – teszi hozzá Elkind.

Termékajánló:

KIWI 14" unisex BMX kerékpár

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők