Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Légzésproblémákat okozhat a népszerű kenőcs

Témakörök:

A náthás gyerekek kezelésére előszeretettel alkalmazott VapoRub nem megfelelő használat esetén légúti gyulladást okozhat, mely gátolja a csecsemők és kisgyermekek légzését, derül ki a Wake Forest Egyetem orvosainak legfrissebb vizsgálatából.

A mentoltartalmú kenőcs, melyet rendszerint lefekvés előtt a mellkason, illetve a torok környékén külsőleg kell bedörzsölni régóta ismert megfázás elleni szer. A vizsgálat akkor kezdődött, mikor az egyetemen egy 18 hónapos lányt súlyos légzési nehézséggel kellett kezelni, mivel a kenőcsöt közvetlenül az orra alá kenték, hogy enyhítsék a nátha tüneteit. „A cég világosan felhívja rá a figyelmet, hogy a kenőcs ne kerüljön az orrba, és kétéves kor alatt ne használják” – mondta el a kutatást vezető Dr. Bruce K. Rubin professzor, a Wake Forest Gyermekgyógyászati Klinikájának kutatásért felelős alelnöke. „Mikor mindenféle gyógyszert felfüggesztettünk, a gyermek állapota rohamosan javulni kezdett.”

Rubin tapasztalata alapján hasonló esetek után kezdett kutatni, ám nehézségekbe ütközött, hiszen az emberek gyakran megfeledkeznek a recept nélkül kapható szerek említéséről. Úgy gondolják, hogy ártalmatlan szerekről van szó, elvégre csak be kell dörzsölni, és kész. Rubin szerint a VapoRubtól egyes felnőttek is jobban érzik magukat, ám valójában állapotuk nem javul. Gyermekeknél pedig egyenesen káros lehet, hiszen gyulladást válthat ki. Az eredmények a Chest januári számában olvashatók.

A VapoRub káros hatásainak bizonyítására a kutatók vadászgörényekkel kísérleteztek, mivel az állatok légutai hasonlóak a humán légutakhoz. Kiderült, a kenőcs 59 százalékkal növeli a nyáktermelést, ám 36 százalékkal csökkenti a nyák tisztulását. A VapoRubot gyártó Procter & Gamble szóvivője, David Bernens szerint egyetlen eset még nem jelenti azt, hogy a termék nem biztonságos. „Megfelelő alkalmazás esetén a termék biztonságos és hatékony.” - mondta.

Az Amerikai Mellkasgyógyászok Kollégiuma, a nagy gyártócégek, valamint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal álláspontja szerint kisgyermekek esetén (négy éves kor alatt) nem szabad alkalmazni a vénynélkül kapható megfázás elleni szereket. Más szakértők szerint a VapoRubról már rég bebizonyosodott, hogy nem hatékony, most pedig az is kiderült, hogy akár még veszélyes is lehet, ezért nem ajánlják a használatát.

Termékajánló:

Csecsemő légzésfigyelő, Apnoe Alarm

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal