Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Lesben álló baktériumok

Témakörök:

Tiszta lakásban él ön? Gondolja végig. Egy átlagos konyhai vágódeszka több baktériumot hordoz, mint egy WC-ülőke. Ez a téma nem a kényeskedőknek való.

Az első díj

És a győztes … a konyhaszivacs! Irónikus, de az a tárgy, amit a konyhai eszközök tisztítására használunk, igazából egy nagy baktériumtenyészet. Tesztek sora mutatta, hogy már egy napi használat után is annyi baktériumot (köztük fekális eredetű baktériumot) hordoz, ami bőven elég lenne megbetegítésünkhöz. A konyha tehát a leginkább fertőzött terület. 

A konyha

A konyhai vágódeszka szintén melegágya a baktériumoknak. Legalább hetente egyszer tisztítsuk meg - mind fa, mind műanyag - deszkánkat forró vízzel és valamilyen tisztítószerrel. Mindezek mellet külön orvosi ajánlás, hogy nyers hús vágása után – mosás nélkül – nem szabad zöldség, vagy kenyér szeletelésére használni, mert így kerül pl. a szalmonella az asztalra. A mosogatót naponta, a konyhapadlót legalább hetente egyszer és a konyhai textileket is rendszeresen tisztítsa. Meglepő, de a konyhában bizony sokkal több a baktérium mint a mellékhelyiségekben.   

A fürdőszoba

Ha a konyhánk hemzseg a baktériumoktól, hogyan nézhet ki a fürdőnk? Általában itt jobb a helyzet. Ennek oka, hogy a fürdőben rendszeresen használunk antibakteriális szereket, amelyek megölik a legtöbb veszélyes bacit. Ha mégsem, könnyen előfordulhat, hogy a fekális eredetű baktériumok előbb utóbb a fogkefénken landolnak, ami még gondolatnak sem kellemes. A fürdőben uralkodó meleg, párás környezet kellemes élőhely számukra, így a rendszeres tisztítás itt is elengedhetetlen. 

Kezdjünk tehát kétségbeesett antibakteriális takarításba?

Az orvosok nem ezt ajánlják. A hagyományos takarítószerek használata előnyösebb lehet az antibakteriálisokénál, hiszen az utóbbi vegyszerek túlzott használata nemcsak a nem kívánt, hanem a hasznos baktériumokat is megöli, felborítva ezzel a bakteriális egyensúlyt. Baktériumok nélkül nem sokáig maradna fenn az élet, ráadásul túlzott írtásuk az antibiotikumokkal szembeni ellenállásukat is növeli.  

Mi tehát a teendő?

Tartsuk tisztán életterünket, konyhánkat, mossunk rendszeresen kezet – legalább ötször naponta, és használjunk kevésbé agresszív tisztítószereket. Semmi szükség rohanni és tonnaszám vásárolni az antibakteriális szereket, lehet hogy többet ártunk vele mint amennyit használ.

Termékajánló:

Háztartási fertőtlenítő készülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők