Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Limfómára hajlamosít a szilikon

Témakörök:

A legfrissebb kutatási eredmények szerint egy ritka vérképzőrendszeri rákbetegség kockázatát fokozza a szilikon mellimplantátumok viselése. A rizikó azonban még a mellnagyobbításon átesett betegeknél is igen alacsony, százezerből mindössze 0,1-0,3, írták a holland kutatók a Journal of the American Medical Association novemberi számában.

„Fontos, hogy az orvosok tudjanak róla, ám nem szükséges, hogy a nők aggódjanak miatta” – fejtette ki Dr. Mitchell Smith, a philadelphiai Fox Chase Rákközpont limfómaszolgálatának vezetője. „Az implantátumot viselőknél a rák kialakulásának esélye egy a sokszázezerhez, vagy a millióhoz.” Smith szerint a felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy segítségével a tudósok pontosabb képet kaphatnak ennek a rosszindulatú daganatos megbetegedésnek a biológiájáról.

A kutatók több nem-Hodgkin limfómát is diagnosztizáltak emlőimplantátumot viselő hölgyeknél, többségében anaplasztikus nagy-T-sejtes limfómát (ALCL). Egyébként az a típus rendkívül ritka, mindössze a nem-Hodgkin limfómák három százalékát teszi ki felnőtteknél, a rizikófaktorok pedig ismeretlenek. A mostani közlemény szerzői, az amszterdami Holland Rákintézet munkatársai a holland nemzeti adatbázist használták fel, melyből az 1990-2006. közt az emlőben diagnosztizált limfómás eseteket válogatták ki. 11 ACLC beteget találtak, közülük ötnek a kórisme megállapítását megelőzően már 1-23 éve volt emlőimplantátuma. Hollandiában összesen 8 millió 17 év feletti nő él. A más típusú limfómákban szenvedő nőkhöz képest az implantátumot viselő betegek esélye az ACLC-re tizennyolcszorosnak bizonyult. A szerzők szerint az ok vagy az immunrendszerben, vagy valamilyen toxikus károsodásban keresendő.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők