Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Magasabb kockázatot jelent nőknél az angina

Témakörök:

Nők esetén férfiakhoz viszonyítva háromszoros annak a valószínűsége, hogy a súlyos angina (szívtáji fájdalom) talaján súlyos koszorúérbetegség alakuljon ki.

A tanulmány során kanadai kutatók 23 771 érfestéssel diagnosztizált beteget vizsgáltak. Hatvan év feletti nők esetén a legsúlyosabb (IV. osztályú) angina 21 százalékkal jelentett magasabb kockázatot a súlyos koszorúérbetegség kialakulása szempontjából, mint férfiaknál, míg 60 év alatt 11 százalékos volt a kockázatnövekedés.

Csoportosítva az egyéb fennálló tényezőket, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás és az életkor, a IV. osztályú angina a súlyos koszorúér-betegség kialakulása szempontjából 82 százalékos kockázatnövekedést eredményezett nőknél, míg mindössze 28 százalékosat férfiak esetén.

Ezzel szemben általában véve férfiaknál nagyobb volt a súlyos koszorúérbetegség kialakulásának valószínűsége, mint nőknél (37, illetve 22 százalék), a kialakulás azonban idősebb korra volt jellemző (70, illetve 66 év). A Journal of Internal Medicine júliusi számában megjelent tanulmány a koszorúérbetegséggel foglalkozik, mely a nyugati világban a nők egyik legfontosabb haláloka – a daganatos betegségek mellett. Ezzel szemben a koszorúérbetegséget még mindig inkább a férfiak betegségének tartják.

A Catherine Kreatsoulas és a hamiltoni McMaster Egyetem (Ontario) munkatársai által végzett tanulmány a jövőben fontos lehet a gyakorló orvosok számára annak eldöntésében, ki kerüljön koszorúér-festéses vizsgálatra.

Termékajánló:

Otthoni vérnyomásmérő, SE-4400

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők