Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5d657ce8b0346433088196.jpg

Mángold, a gyulladáscsökkentő vitaminbomba

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A mángold vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és nagyon jó hatással van az egészségünkre - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.


A mángold a sötétzöld leveles zöldségek közé tartozik, legközelebbi rokona a cékla(melynek friss, zsenge levelei hasonlóan pozitív hatással vannak az egészségünkre), és bár régóta ismert, hazánkban is sokáig "elfeledkeztek" róla, csak az elmúlt évtizedekben lett igazán ismert.Általában áprilistól június elejéig tart a szezonja.

Mit lehet készíteni a mángoldból?

A mángoldot fogyaszthatjuk nyersen, például salátákban vagy turmixokban (erre inkább a fiatalabb, zsengébb levelek alkalmasak), de készíthetünk belőle köretet, tésztaszószt, főzeléket, sőt meg is tölthetjük! Sokan készítenek belőle spenóthoz hasonló főzeléket - mert az íze is nagyon hasonló hozzá.
Nem érdemes azonban hosszú időt várni a mángold elkészítésével, mert könnyen tönkremegy. Éppen ezért fontos, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben! A mángold (a spenóthoz hasonlóan) jól fagyasztható, ezért ha nagyobb mennyiség áll a rendelkezésünkre, tegyünk el belőle a vitaminszegény téli hónapokra.

Miért együnk mángoldot?

Nemcsak kellemes íze miatt érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe a mángoldot: ásványi anyagokban, vitaminokban nagyon gazdag, így igen jót tesz az egészségünknek. A kutatások szerint a mángold különösen jól képes hasznosítani a termőtalajban lévő tápanyagokat, és nagyobb mennyiségben található benne többek között magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink. Egy csészényi mángolddal biztosíthatjuk a javasolt napi K-vitamin-mennyiséget, de az A-, a C- és az E-vitamin pótlásához is hozzájárulhatunk ezzel a zöldséggel.

A mángoldban a betalainok közé tartozó pigmentanyagok is megtalálhatóak, melyek nemcsak jellegzetes, mély színét adják, de erős antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásaik is vannak. Ezeknek köszönhető, hogy hogy a mángold segíti a szervezetünket a sejtroncsoló szabad gyökök elleni küzdelemben, megelőzi a stressz okozta károsodásokat, így fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy súlyos krónikus problémák vagy a daganatos betegségek rizikóját csökkentsük. A mángold pigmenttartalmát szabad szemmel is jól láthatjuk: a sötétebb zöld levelek és a lilás-bordós szár, illetve erek arra utalnak, hogy a növény betalainokban gazdag.

A mángold jótékony hatásai

A zöldségben található tápanyagok a kutatások szerint jótékony hatással vannak a vércukor- és koleszterinszintre, a keringésre, a vérnyomásra is. Fogyasztásával megóvhatjuk a vérerek rugalmasságát és megelőzhetjük a mikroszkopikus gyulladásokat is.

Állatkísérletek során pedig kiderítették, hogy a mángoldban lévő fitonutriensek, flavonoidok a daganatos betegségek elleni harcban is támogathatják a szervezetünket. A kutatások szerint a mángold kivonata képes egy acetilkolineszteráz nevű enzim működésének blokkolására, ez pedig új terápiás lehetőségeket jelenthet bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson-kór kezelésében.
Természetesen, további vizsgálatokra is szükség van, mielőtt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a mángold "megállítja" az idegrendszer károsodásával együtt járó problémákat, de az eredmények meglehetősen biztatóak.

Forrás: EgészségKalauz
Foto: pixabay.com  
   

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal