Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Másképp működik a bulimiások agya

Témakörök:

A bulimia nervosában szenvedő nők agyában kevésbé szabályozott az impulzív viselkedés. Az eddig is ismert volt, hogy a szerotoninnak szerepe van ebben a folyamatban, ám a másik mediátor anyagot, a dopamint mostanáig nem vizsgálták ebben az összefüggésben.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy tovább kell vizsgálni a dopamin szerepét az evészavarokban, Mary Tantillo, a Nyugat-New Yorki Evészavar Központ igazgatója szerint főként serdülőkön, mivel náluk még nem áll fenn olyan régóta a betegség.

Rachel Marsh, a New Yorkban található Columbia Egyetem gyermek- és ifjúságpszichiátriai részlegének klinikai pszichológus docense felnőtt nőket vizsgált, akik átlagban kilenc éve szenvedtek bulimiában és azt kutatta, hogy az agyi változások a betegség következtében jöttek-e létre, vagy elősegítették annak kialakulását. „A bulimiás betegek nagyon impulzívak, nem csak az evést nem tudják abbahagyni, amíg van előttük étel, hanem gyakran fordul elő náluk bolti lopás és kábítószerhasználat is” – magyarázta Marsh. Mivel a hangulati zavarok is gyakoriak, így a bulimiásoknál a magatartáskontroll problémájáról lehet szó.

Funkcionális MRI segítségével összesen húsz bulimiás nő agyát vizsgálták, az átlagéletkor 26 év volt, a kontrollcsoportot 20 hasonló korú egészséges nő alkotta. A feladatok megoldásához kognitív kontrollra volt szükség, vagyis a jó teljesítményhez ki kellett kapcsolni az automatikus válaszadást. A bulimiás nők gyorsabban teljesítették a feladatokat, ám többet hibáztak, továbbá az agyuknak más részeit használták, mint az egészségesek.

Termékajánló:

Ellipszis tréner, XE-4700 H

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal