Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Meditáció a fájdalom gyilkosa

Témakörök:

Az emberek képesek csökkenteni a fájdalomérzetüket, ha az agykérgük vastagabbá válik, állapította meg egy új tanulmány, amelyet az amerikai pszichológusok szaklapjában, az Emotionben jelentettek meg montréali kutatók.

A Montréali Egyetem tudósai úgy jutottak a meglepő eredményhez, hogy összehasonlították a zen meditációt rendszeresen gyakorló személyek és a meditációt nem végzők szürkeállományának vastagságát.

Vizsgálataik alapján pedig sikerült bizonyítaniuk, hogy az ősi zen tanok követésével az agy egyik központi régiója (az övtekervény elülső része) erősíthető, amely a fájdalomérzetünket szabályozza. A kutatók szerint a zen meditációt gyakorlók képesek bizonyos agyterületeik megvastagítására a rendszeresen végzett meditációs gyakorlatokkal, amelyek így csökkentik az általuk érzett fájdalmat.  

A tudományos munka során 17 meditáló és 18 meditációt soha nem végzett személyt vizsgáltak. A résztvevők fájdalomérzetét hevített fémtányérral szondázták, miközben MRI felvételeket készítettek az agyukról. Mint kiderült az érzelmeket és a fájdalomérzetet feldolgozó központi agyterületeken a meditációt rendszeresen végzők agya lényegesen vastagabbnak mutatkozott. 

A kanadai szakemberek szerint az eredmények alapján igazolt, hogy a meditációs technikák alkalmazása kifejezetten ajánlatos a fájdalommal járó betegségek és tünetek enyhítésére, sőt, a korral járó szürkeállomány-csökkenés hatásainak enyhítésére is, de ezen felül, gyakorlatilag bármilyen olyan betegség vagy elváltozás esetében, amely során a szürkeállomány sérülhet – így, pl. a stroke (gutaütés) esetében is.

Termékajánló:

TENS fájdalomcsillapító készülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők