Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Mennyi melamin káros a szervezetre?

Témakörök:

A Kínában kitört csecsemőtápszer-botrány után az amerikai hatóságok meghatározták, mennyi a melamin még elfogadható szintje. A tápszerben péládul nulla, minden más ételben 2,5 ppm – közölte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA).

Szeptember elején Kínában a melaminnal szennyezett tápszer közel 54 ezer csecsemőt betegített meg és négy esetben okozott halált. A melamin általában műanyagokban található, de használják az ételek fehérjetartalmának növeléséhez is. Más ételekben, például tejtermékekben, édességekben, csokoládéban és kávés italokban is kimutatták főként Ázsiában. Dr. Stephen Sundlof, az FDA Élelmiszerbiztonsági és Alkalmazott Táplálkozástudományi Központjának igazgatója elmondta, az Egyesült Államokban nem találtak szennyezet tejterméket és sem ott, sem máshol nem tud olyan élelmiszerfeldolgozó eljárásról, amelyhez melamint használnak.

„Közel 1890 esetben vizsgálódtunk szerte az országban az ázsiai piacokon, de máig nem találtunk Kínában gyártott tápszert” – nyilatkozta Dr. Sundlof, majd hozzátette, hogy a tányérokban, bögrékben és konyhai pultokban található melamin elhanyagolhatóan kis mértékben kerül bele az ételekbe, így ezektől nem kell tartani. Tavaly több, mint négyezer kutya és macska pusztult el az Egyesült Államokban a Kínából érkezett melamintartalmú eledel miatt.

Az FDA meghatározása szerint 2,5 ppm (pars pro mille) mennyiségig elfogadható a melaminszint az ételekben. Az Egyesült Államokban visszahívtak egy cukorkát és egy joghurtitalt, mert magasnak mérték a melamintartalmát. Vietnamban 18, a Fülöp-szigeteken kétféle, Kínából származó, melamint tartalmazó terméket semmisítettek meg. Kínában 12 gyártót neveztek meg bűnösként, hogy melamint használtak. A szennyezett termékek a világ számos pontján felbukkantak. Szeptember 25-én az Európai Unió megtiltotta a Kínából származó tejet tartalmazó bébiételek behozatalát.

Termékajánló:

Bébiétel melegítő, BH4250A0

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők